ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa z karmelizowaną cebulą i migdałami

Fasolka szparagowa z karmelizowaną cebulą i migdałami

nazwa

Wykonanie

Fasolkę lubię pod każdą postacią a najbardziej smakuje mi z masłem i bułką tartą. Z
uwagi jednak na sporą ilość kalorii tak przygotowanego dania staram się nie jadać go zbyt często. Dzisiejszy przepis to odchudzona propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają te pyszne badyle.
Ilość porcji – 4-5
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
1 kg zielonej fasoli szparagowej
2 cebule pokrojone w cieniutkie piórka
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni
1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
4 łyżki białego wina (można zastąpić bulionem)
cukier
sól
pieprz
Sposób wykonania:
obcinamy końcówki fasolki, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i ¾ łyżeczki cukru, gotujemy al. dente a następnie odcedzamy przepłukując zimną wodą, odstawiamy, na dużej patelni podgrzewamy oliwę i roztapiamy masło, dodajemy cebulę, mieszamy delikatnie, następnie doprawiamy szczyptą soli i cukru, od czasu do czasu mieszamy aż cebula uzyska złoto-brązowy kolor i stanie się słodka. Wlewamy wino lub bulion i dalej karmelizujemy około 20 min. Pod koniec dodajemy tymianek,
do skarmelizowanej cebuli wkładamy fasolkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie mieszamy,
wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi migdałami.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/08/Fasolka-szparagowa-z-karmelizowana-cebula-i.html