Wykonanie
Świeże warzywa otulone aromatycznym,
ziołowym omletem. Danie doskonałe na niedzielne śniadanie lub szybki i lekki obiad w tygodniu. Na zimno smakuje równie dobrze dlatego można omlecik zwinąć w roladę i zabrać do pracy na lunch.Ilość porcji – 2Czas wykonania – 20 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:4
jajka1 łyżka świeżego
tymianku1 łyżka świeżego
oreganosólpieprz1 łyżka
masła klarowanego2
pomidory pokrojone w ósemkikilka porwanych liści
sałaty lodowejgarść
rukoli4
rzodkiewki pokrojone w talarki na dressing:3 łyżki
jogurtu greckiego1 ząbek
czosnku roztarty z
soląpieprzSposób wykonania: w małej miseczce łączymy
jogurt z
czosnkiem i
pieprzem, odstawiamy,do miski wrzucamy
pomidory,
sałaty i
rzodkiewkę,do miseczki wbijamy
jajka, dodajemy
sól oraz
pieprz i roztrzepujemy,do
jajek wrzucamy
zioła i mieszamy, na małym ogniu rozgrzewamy patelnię ( może być do naleśników), roztapiamy połowę
masła, następnie wlewamy połowę masy jajecznej i rozprowadzamy tak aby pokryła dno patelni, całość podgrzewamy pod przykryciem aż masa się zetnie,gotowy omlet przekładamy na talerz i smażymy następny,warzywa łączymy z dressingiem, układamy na omletach i składamy je na pół.