Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Sojowe naleśniki
wanilioweSłodka
sałatka z
owocami i ... »Dziś naszła mnie nieodparta ochota na coś słodkiego. W moim życiu mnóstwo zmian, te najbliższe dni będą pełne pracy... Dlatego przyrządziłam sobie i najbliższym szybki, pyszny i pożywny deser. Połączenie
płatków ryżowych i słodkości zawsze sprawdza się u mnie w 100%. Spróbujcie.
Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego tak lubię wykorzystywać je w moich słodkich deserach.* przepis i pomysł własny
... i jak, czyż na sam widok nie ma się ochoty od razu zjeść takiego pucharka?Składniki:2 1/2 szklanki
płatków ryżowych błyskawicznych2 szklanki
mleka (u mnie 2%)3 czubate łyżki masy kajmakowej330 ml
śmietanki 30%3 łyżki gorącej
wody3 łyżeczki (płaskie)
żelatyny1/2 małego
bananakilka
kakaowych ciasteczek - u mnie domowe
kakaowe miodusieDodatkowo: 3 małe szklaneczki lub 2 pucharkiPrzygotowanie:W szklaneczce rozpuszczamy
żelatynę w 3 łyżkach gorącej (nie wrzącej!)
wody. Odstawiamy.W garnku z grubszym dnem podgrzewamy
śmietankę (na niewielkim ogniu). Następnie dodajemy do niej masę kajmakową i ciągle mieszamy, aż do pełnego połączenia składników. Następnie dodajemy naszą rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia do lekkiego przestudzenia. Po czym przelewamy naszą masę do pojemniczka (np. miseczki), zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy do lodówki, gdzie zostanie aż do stężenia.Warstwa
mleczno-ryżowa:Do garnuszka wlewamy
mleko, gotujemy. Do gotującego się
mleka wsypujemy powoli
płatki ryżowe, cały czas mieszamy i gotujemy około 3 minut (patrz na instrukcję przygotowania na opakowaniu producenta). Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy
płatki ryżowe do lekkiego przestudzenia (w tym czasie
płatki winny również wchłonąć całe
mleko).Następnie przekładamy przygotowane
mleczne płatki ryżowe do pucharków lub szklaneczek.Etap końcowy:Stężałą masę kajmakową wyjmujemy z lodówki i miksujemy do uzyskania "puszystej pianki". Naszą piankę układamy łyżeczką na lekko ciepłych płatkach. Na wierzch układamy pokrojonego
banana i
ciasteczka kakaowe (lub inne dowolne).Od razu podajemy.Lekko ciepłe
płatki powodują stopniowe "topnienie pianki" przez co delikatni okrywa ona większość deseru, dodając przyjemnej
słodyczy mlecznej warstwie.SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie:Dodaję do do akcji:środa, 27 maja 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog