ßßß Cookit - przepis na Mleczny deser ryżowy pod krówkową pianką

Mleczny deser ryżowy pod krówkową pianką

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sojowe naleśniki waniliowe
Słodka sałatka z owocami i ... »
Dziś naszła mnie nieodparta ochota na coś słodkiego. W moim życiu mnóstwo zmian, te najbliższe dni będą pełne pracy... Dlatego przyrządziłam sobie i najbliższym szybki, pyszny i pożywny deser. Połączenie płatków ryżowych i słodkości zawsze sprawdza się u mnie w 100%. Spróbujcie.
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego tak lubię wykorzystywać je w moich słodkich deserach.
* przepis i pomysł własny
... i jak, czyż na sam widok nie ma się ochoty od razu zjeść takiego pucharka?
Składniki:
2 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
2 szklanki mleka (u mnie 2%)
3 czubate łyżki masy kajmakowej
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki gorącej wody
3 łyżeczki (płaskie) żelatyny
1/2 małego banana
kilka kakaowych ciasteczek - u mnie domowe kakaowe miodusie
Dodatkowo: 3 małe szklaneczki lub 2 pucharki
Przygotowanie:
W szklaneczce rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach gorącej (nie wrzącej!) wody. Odstawiamy.
W garnku z grubszym dnem podgrzewamy śmietankę (na niewielkim ogniu). Następnie dodajemy do niej masę kajmakową i ciągle mieszamy, aż do pełnego połączenia składników. Następnie dodajemy naszą rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia do lekkiego przestudzenia. Po czym przelewamy naszą masę do pojemniczka (np. miseczki), zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy do lodówki, gdzie zostanie aż do stężenia.
Warstwa mleczno-ryżowa:
Do garnuszka wlewamy mleko, gotujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli płatki ryżowe, cały czas mieszamy i gotujemy około 3 minut (patrz na instrukcję przygotowania na opakowaniu producenta). Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy płatki ryżowe do lekkiego przestudzenia (w tym czasie płatki winny również wchłonąć całe mleko).
Następnie przekładamy przygotowane mleczne płatki ryżowe do pucharków lub szklaneczek.
Etap końcowy:
Stężałą masę kajmakową wyjmujemy z lodówki i miksujemy do uzyskania "puszystej pianki". Naszą piankę układamy łyżeczką na lekko ciepłych płatkach. Na wierzch układamy pokrojonego banana i ciasteczka kakaowe (lub inne dowolne).
Od razu podajemy.
Lekko ciepłe płatki powodują stopniowe "topnienie pianki" przez co delikatni okrywa ona większość deseru, dodając przyjemnej słodyczy mlecznej warstwie.
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
Dodaję do do akcji:
środa, 27 maja 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/05/Mleczny-deser-ryzowy-pod-krowkowa-pianka.html