Wykonanie
Wspaniały
miodowo-
miętowy aromat i smak, lekko chrupiąca skórka i miękki
serowy środek... Zapraszam Was serdecznie na mój
miodowo-
miętowy rogal drożdżowy*. To ciasto doskonale nadaje się do codziennej porannej
kawy lub
herbaty, na spotkania z przyjaciółmi, imieniny itd. A zapach jaki unosi się podczas przygotowań, pieczenia, gdy wyciągniemy ciasto z piekarnika... jest piękny.Połączenie dwóch wspaniałych składników, jakimi są
miód i świeża
mięta, nadaje temu ciastu niepowtarzalny charakter. A do tego nadzienie
serowe... Mi nie trzeba nic więcej. Jedyne o co proszę, to odrobina cierpliwości, bo najwięcej trudności sprawia mi czas oczekiwania, aż będzie można ukroić pierwszy kawałek...* przepis i pomysł własny
... pyszny, nadziany,
drożdżowy rogal...
... ach ten
serowy środek i do tego
miód... a w cieście kawałeczki orzeźwiającej
mięty...Składniki:
Ciasto drożdżowe:10-12 listków świeżej
mięty3/4 łyżki płynnego
miodu1/2 szklanki
mleka3 łyżki
cukru + 1 łyżeczka2 3/4 szklanki
mąki pszennej1
żółtko2 1/2 łyżeczki
suszonych drożdżyszczypta
soli4 łyżki roztopionego
masłaFarsz:250 g półtłustego
białego sera8 łyżeczek
cukru1
żółtko1/2 łyżki płynnego
mioduPrzygotowanie:Ciasto:Listki świeżej
mięty drobno siekamy. Dodajemy do 1/2 szklanki
mleka, wraz z
miodem i podgrzewamy przez chwilę, aby
miód się rozpuścił, a
mleko przeszło aromatem
mięty. Następnie odstawiamy
mleko z
miętą do przestygnięcia.Do ciepłego
mleka dodajemy
drożdże i łyżeczkę
cukru, mieszamy i odstawiamy na parę minut (około 5-10 minut). W międzyczasie przygotowujemy miskę i pozostałe składniki.
Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy szczyptę
soli,
żółtko i
cukier. Następnie dodajemy nasze
miętowe mleko z
drożdżami i wstępnie mieszamy ręką. Po czym powoli dodajemy roztopione
masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie się odklejać od ręki, ewentualnie podsypujemy odrobiną
mąki.Miękkie, wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Nadzienie:Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy.Etap końcowy:Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony
mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto
serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt
rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej).
... widać kawałki świeżej
miętyTak przygotowane
ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Pieczemy naszego
drożdżowego rogala 40 minut. Po czym wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je
cukrem pudrem.A później już tylko się delektujemy jego smakiem...SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie:link do strony książki:https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html