ßßß Cookit - przepis na Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - ...

Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - ...

nazwa

Wykonanie

Wspaniały miodowo-miętowy aromat i smak, lekko chrupiąca skórka i miękki serowy środek... Zapraszam Was serdecznie na mój miodowo-miętowy rogal drożdżowy*. To ciasto doskonale nadaje się do codziennej porannej kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi, imieniny itd. A zapach jaki unosi się podczas przygotowań, pieczenia, gdy wyciągniemy ciasto z piekarnika... jest piękny.
Połączenie dwóch wspaniałych składników, jakimi są miód i świeża mięta, nadaje temu ciastu niepowtarzalny charakter. A do tego nadzienie serowe... Mi nie trzeba nic więcej. Jedyne o co proszę, to odrobina cierpliwości, bo najwięcej trudności sprawia mi czas oczekiwania, aż będzie można ukroić pierwszy kawałek...
* przepis i pomysł własny
... pyszny, nadziany, drożdżowy rogal...
... ach ten serowy środek i do tego miód... a w cieście kawałeczki orzeźwiającej mięty...
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
10-12 listków świeżej mięty
3/4 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
2 3/4 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
4 łyżki roztopionego masła
Farsz:
250 g półtłustego białego sera
8 łyżeczek cukru
1 żółtko
1/2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Ciasto:
Listki świeżej mięty drobno siekamy. Dodajemy do 1/2 szklanki mleka, wraz z miodem i podgrzewamy przez chwilę, aby miód się rozpuścił, a mleko przeszło aromatem mięty. Następnie odstawiamy mleko z miętą do przestygnięcia.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na parę minut (około 5-10 minut). W międzyczasie przygotowujemy miskę i pozostałe składniki. Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtko i cukier. Następnie dodajemy nasze miętowe mleko z drożdżami i wstępnie mieszamy ręką. Po czym powoli dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie się odklejać od ręki, ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki.
Miękkie, wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Nadzienie:
Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy.
Etap końcowy:
Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej).
... widać kawałki świeżej mięty
Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Pieczemy naszego drożdżowego rogala 40 minut. Po czym wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.
A później już tylko się delektujemy jego smakiem...
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
link do strony książki:
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/05/Miodowo-mietowy-rogal-drozdzowy-wypelniony-bialym.html