Wykonanie
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pisanki, zieleń, a przede wszystkim wspólne chwile przy wielkanocnym
stole, to kwintesencja Świąt, które kocham. Dziś zapraszam na wypróbowanie przepisu na wielkanocną
struclę serową z
czekoladową nutką. Ciasto, to znika ze stołu w oka mgnieniu. Ku uciesze moich
bliskich tym razem upiekłam ją również na weekend.
Strucla nadaje się idealnie na Święta Wielkanocne, jak i wspólne "zajadanie" przy
kawie czy herbacie. Spróbujcie, bo warto.

... chwilę później jednaj
strucli już nie było...Składniki:Na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej tortowej2
jajka1 opakowanie
naturalnego serka homogenizowanego (1/2 szklanki)1/2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
cukru kryształ4 łyżki
masła1 opakowanie
drożdży instant 8 gszczypta
soliNa masę
serową:1 1/2 opakowania
sera półtłustego 250 g (, czyli 375 g
sera)7 łyżeczek
cukru kryształ1 opakowanie
cukru waniliowego3-4 kostki
czekolady mlecznej i 3-4 kostki
białej czekolady2
żółtka3 łyżki miękkiego
masłaNa kruszonkę:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
cukruDo posmarowania po wierzchu:2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki muszą
mieć pokojową temperaturę.
Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia (musi być ciepłe, ale nie gorące). Resztę składników umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie wlewamy powoli
masło. Zagniatamy całość rękami, aż nasze ciasto będzie miało gładką konsystencję i całkowicie odlepi się od rąk. Formujemy kulę. Odstawiamy w misce przykryte ściereczką na około 45 minut (do podwojenia objętości).Farsz:Wszystkie składniki oprócz
czekolady wkładamy do miski i łączymy np. widelcem.
Czekoladę mleczną i białą ścieramy (osobno!) na tarce o małych oczkach. Masę
serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy
czekoladę mleczną, mieszamy. Analogicznie postępujemy z
czekolada białą.Dalsze etapy:Po upływie 45 minut jeszcze raz wyrabiamy krótko ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkujemy na lekko podsypanej
mąką stolnicy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt wykładamy połowę serowej masy (na środku, wzdłuż dłuższego
boku). Następnie składamy ciasto (jednym
bokiem przykrywamy część, na której znajduje się nadzienie, następnie składamy jeszcze raz, boki składamy pod spód).Uformowane
strucle wkładamy do foremek aluminiowych do pieczenia (małe keksówki). Ostawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy je pędzelkiem zanurzonym w
mleku. Następnie ukośnie nacinamy wierzch każdej
strucli i posypujemy kruszonką.Kruszonka:
Masło,
mąkę i
cukier wkładamy do miski i delikatnie łączymy ręką.Wkładamy
strucle do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy do przestygnięcia. Gdy nasze
strucle przestygną wyciągamy je z foremek i podajemy.Smacznego