ßßß
... szybkie zdjęcie i mogę się delektować wspaniałym, ciepłym czekoladowo-malinowym budyniem...Składniki:1/2 szklanki mrożonych malin2 łyżki dobrego kakao5-6 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady (można dodać więcej)600 ml mleka1 żółtko (białko zamroźcie do wykorzystania przy innych przepisach)2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 1/2 łyżeczki masła1-2 łyżki cukru (można pominąć, zależy od tego jak słodki budyń chcemy mieć i jaką czekoladę i kakao użyjemy)wiórki kokosowe do posypaniaPrzygotowanie:Odlewamy około 3/4 szklanki mleka, mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkiem. Pozostałe mleko z cukrem i masłem gotujemy w garnku z grubym dnem. Do gotującego się mleka wsypujemy startą na tarce (lub drobniutko pokrojoną) czekoladę oraz kakao. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy przygotowane wcześniej maliny. Mieszamy do połączenia składników. Potem wlewamy mleko z mąką, cały czas mieszając. Mieszamy aż masa nabierze konsystencji budyniu. Podajemy. Na wierzch sypiemy odrobinę kokosu.Przygotowanie malin: Maliny wkładamy do mikrofali na około 30 sekund (czas uzależniony od mocy mikrofali). Aż maliny będą miękkie. Rozgniatamy je widelcem. Uwaga jeśli nie lubimy kawałków owoców w budyniu można Przetrzeć maliny przez sito.Smacznego