ßßß

NA POCZĄTEK WSZYSTKIM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJ, NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!Minął rok odkąd prowadzę bloga, gdyby nie ta czteromiesięczna przerwa mogłabym zdmuchnąć jedną świeczkę, ale świeczki nie będzie i tortu też nie, ale blog będzie tak będę go nadal pisać bo to lubię. Chociaż najchętniej zmieniłabym nazwę bo najlepiej z niej wychodzi mi gotowanie, ale się nie poddaję co to, to nie.Dzień przed Sylwestrem odbyło się Drugie Spotkanie Szczecińskich Blogerów a właściwie małe kilku osobowe spotkanko, ale było sympatycznie, miło, smacznie i kalorycznie bo każda z nas przyniosła coś słodkiego. "Sprawczynią" spotkania była Asia a odbyło się ono w Public Cafe.Więcej zdjęć TUTAJ.Ja na to spotkanie przygotowałam ciasto z żurawiną i białą czekoladą, które wcześniej upiekłam na Swięta Bożego Narodzenia. Przepis na to ciasto jest z TEGO bloga.Składniki:ciasto3/4 kostki masła1 szklanki brązowego cukru (dalam 3/4 szklanki)4 jajka2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1 łyżeczka mielonego imbiru1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin1,5 tabliczki białej czekoladykrem z serka250 g (2 opakowania) serka Philadelphia (zdecydowanie najlepszy)1 szklanka cukru pudru (dałam pół szklanki)1 łyżeczka soku z cytryny2 krople ekstraktu waniliowego (pominęłam)polewa z białej czekolady1 tabliczka białej czekolady50 ml śmietanki+ 50g świeżych (lub suszonych) żurawinWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Za pomocą miksera ucieramy brązowy cukier z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodajemy mąkę. Miksujemy do pełnego połączenia składników. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę (również pokrojoną na małe kawałki). Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).Serek philadelphia miksujemy z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny.Smarujemy nim ciasto.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, wylewamy na serek, posypujemy żurawiną.