ßßß Cookit - przepis na Sylwestrowa tarta

Sylwestrowa tarta

nazwa

Wykonanie

Wczoraj miałam 'przed-Sylwester' z jedną grupą przyjaciół (bo tradycję spotkań trzeba utrzymać!), a dzisiejszy wieczór i noc spędzę z przyjaciółkami ze szkoły. Na tę okazję postanowiłam upiec tartę, która tak mnie teraz kusi.. ale nie, musi zostać w całości aż do wieczora.
Tarta z masą budyniową, bananami, nutellą, bitą śmietaną i płatkami migdałowymi
SKŁADNIKI: na kruche ciasto:
1/2 kostki masła (125g)
1 i 1/2 szklanki mąki
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru na masę budyniową:
2 budynie waniliowe
2 i 1/3 szklanki mleka
100 g masła
8 łyżek cukru pudru
pozostałe:
1 banan
2 kremówki
2 śmietan fixy
płatki migdałowe
nutella
WYKONANIE:
1. Kruche ciasto - wszystkie składniki na spód zagniatamy. Blachę smarujemy masłem, a następnie oprószamy mąką i wylepiamy ciastem. Pieczemy w 170 stopniach około 20-25 minut (do jasnobrązowego koloru).
2. Smarujemy spód nutellą.
3. Masa budyniowa - musimy zagotować 2 szklanki mleka, a w 1/3 szklanki mleka rozmieszać budynie. Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć, dodajemy budynie i energicznie mieszamy, jeszcze przez chwilę trzymając rondelek na ogniu. Następnie musimy całkowicie ostudzić budyń (to może zająć nawet 2-3h*). Dopiero potem miksujemy budyń z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozsmarowujemy masę budyniową na tarcie.
4. Na masie budyniowej układamy ciasno plasterki banana.
5. Ubijamy kremówki (pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i 2 śmietan fixy). Bitą śmietanę równomiernie rozkładamy na tarcie, a następnie polewamy ją nutellą i posypujemy płatkami migdałowymi.
6. Wkładamy ciasto na noc do lodówki.
Jeśli będziecie chcieli, to później uzupełnię przepis, bo aktualnie staram się wymyślić sylwestrową kreację z tego, co mam w szafie. Challenge accepted.
A na koniec chciałabym Wam życzyć mile spędzonego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku :)
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2014/12/sylwestrowa-tarta.html