Wykonanie
Wczoraj miałam 'przed-Sylwester' z jedną grupą przyjaciół (bo tradycję spotkań trzeba utrzymać!), a dzisiejszy wieczór i noc
spędzę z przyjaciółkami ze szkoły. Na tę okazję postanowiłam upiec tartę, która tak mnie teraz kusi.. ale nie, musi zostać w całości aż do wieczora.
Tarta z masą budyniową,
bananami, nutellą,
bitą śmietaną i
płatkami migdałowymiSKŁADNIKI: na kruche ciasto:1/2 kostki
masła (125g)1 i 1/2 szklanki
mąki3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru na masę budyniową:2 budynie
waniliowe2 i 1/3 szklanki
mleka100 g
masła8 łyżek
cukru pudrupozostałe:1
banan2 kremówki2
śmietan fixypłatki migdałowenutellaWYKONANIE:1. Kruche ciasto - wszystkie składniki na spód zagniatamy. Blachę smarujemy
masłem, a następnie oprószamy
mąką i wylepiamy
ciastem. Pieczemy w 170 stopniach około 20-25 minut (do jasnobrązowego koloru).2. Smarujemy spód nutellą.3. Masa budyniowa - musimy zagotować 2 szklanki
mleka, a w 1/3 szklanki
mleka rozmieszać budynie. Gdy
mleko w rondelku zacznie wrzeć, dodajemy budynie i energicznie mieszamy, jeszcze przez chwilę trzymając rondelek na ogniu. Następnie musimy całkowicie ostudzić
budyń (to może zająć nawet 2-3h*). Dopiero
potem miksujemy
budyń z miękkim
masłem i
cukrem pudrem. Rozsmarowujemy masę budyniową na tarcie.4. Na
masie budyniowej układamy ciasno plasterki
banana.5. Ubijamy kremówki (pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki
cukru pudru i 2
śmietan fixy).
Bitą śmietanę równomiernie rozkładamy na tarcie, a następnie polewamy ją nutellą i posypujemy
płatkami migdałowymi.6. Wkładamy ciasto na noc do lodówki.

Jeśli będziecie chcieli, to później uzupełnię przepis, bo aktualnie staram się wymyślić sylwestrową kreację z tego, co mam w szafie. Challenge accepted.A na koniec chciałabym Wam życzyć mile spędzonego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku :)