Wykonanie
Ile dyni już zużyliście w tym sezonie? Ja sporo. I to nie koniec!Zapraszam na placuszki z dyni w wersji na słodko!

Potrzebny nam na początek będzie mus
dyniowy - jakieś 2 szklanki. Taki mus robiliśmy już piekąc
dyniowe babeczki, ale dla przypomnienia zamieszczam jeszcze raz :)Na około 400 g musu, czyli 2 szklanek, potrzebujemy ok. 1 kg dyni..Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego naczynia i dokładnie przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy
dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę.

Składniki:2 szklanki puree
dyniowego2
jaja1 i 1/2 szklanki
kefiru (może być również kwaśna
śmietana lub
maślanka)1 i 3/4 szklanki
mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuJajka dokładnie rozbełtać trzepaczką. Dodać
kefir i dokładnie wymieszać.Stopniowo dodawać puree,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól i
olej tak, żeby powstało gładka i jednolita masa.Smażyć na
oleju z obu stron na złoto.Podawać z
cukrem pudrem lub golden
syrupem,
syropem klonowym,
orzechami,
bakaliami, jednym słowem: z czym dusza zapragnie :)Smacznego :)I oczywiście zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

