Wykonanie

Podejmowanie decyzji to czasem bardzo męczący proces. Z jednej strony chcesz tegp a z drugiej fajnie by było
mieć coś innego. W życiu z reguły nie można
mieć wszystkiego ale w kuchni...Miałam ochotę na
Panią Walewską ale o niej na blogu już było (przepis tutaj - klik) a z drugiej strony koleżanka z pracy reklamowała rewelacyjność jakże popularnego ciasta Trzy Bit, o którym już kiedyś myślałam ale nie za bardzo lubię Pop więc nieco rockendrollowo, czyli na żywioł postanowiłam zrobić mix. Nie żałuję:) Mama i siostra pochwaliły a to znaczy, że przepis może pójść dalej w świat. Zatem moi kochani...próbujcie:)Składniki:Na podkład (kruche ciasto)100 g
masła1 szklanka
mąki1
jajko (lub 2
żółtka)1 łyżeczka prosku do pieczenia3/4 szklanki
cukruNa resztę:

masa krówkowa300 g
herbatników maślanych2 budynie
waniliowe (lub
śmietankowe)500 ml
mleka (2 szklanki)opakowanie
cukru waniliowego250 g
masła1
żółtko1-2 kieliszki
wódki (nie jest to obowiązkowe ale ja nie byłabym sobą;))500 ml
śmietany 30%1 łyżeczka proszku
śmietan fix2 łyżki
żelatynykawałek (pasek)
gorzkiej czekolady (do posypania na wirzch)Całą zabawę najlepiej rozpocząć od przygotowania budyniu. Robimy go zgodnie z opisem na opakowaniu z tą różnicą, że na 2 budynie dajemy tylko połowę zalecanej ilości
mleka (to nie z oszczędności lecz tylko wtedy masa dubyniowa będzie zwarta i gotowa na wywołynie podniebnych uniesień). Gotowy, dobrze ugotowany i rozmieszany
budyń odstawiamy do ostygnięcia i przecodzimy do ugniatania ciasta. Robimy to tak jak w przypadku tarty z
brokułami tylko zamiast
soli, dodajemy
cukier (przepis tutaj- klik) Ale dla porządku wszystko opiszę raz jeszcze:) A więc
mąkę wysypujemy na blat lub na stolnice, dodajemy
masło, które koimy na mniejsze kawałki, do tego
jajko,
cukier i zagniatamy, aż ciasto stanie się plastyczne. Rozwałkowane ciasto przekładamy na formę (30x20 cm) dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 h. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i schłodzone ciasto wkładamy tam na ok 25-30 min.Zaraz po wyciągnięciu, jeszcze na gorące ciasto, wykładamy masę
krówkową, która ładnie nam się rozprowadzi na całej powerzchni a na niej układamy pierwszą warstwę
herbatników.W tym momencie
pora wrócić do budyniu, który łączymy z
masłem, wcześniej utartym z
żółtkiem i
cukrem waniliowym.
Budyń dodajemy stopniowo i miksujemy tak długo aż otrzymamy jednolitą masę. Na koniec dodajemy
alkohol. Masa budyniowa ląduje na herbatnikach i zostaje znowu przykryta kolejną warstwą
ciastek, Ostatnia warstwa to ubita
śmietana z odrobiną
cukru (1-2 łyżeczki) z
żelatyną. Na sam wierzch posypujemy
czekoladę.No dobra...od tego pisania znowu mi się zachciało...yyymmm...jakie to dobre...

