Wykonanie
Składniki:5
jajekkostka
margaryny1,5 szkl
cukru1,5 szkl
maki pszennej1,5 szkl
mąki ziemniaczanej5 łyżek
oleju5 łyżek
wody1,5 łyżki
octu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaolejek zapachowy rumowy3 łyżki naturalnego
kakaoSposób przygotowania:Utrzeć
margarynę z
cukrem (
margarynę wcześniej wyjąć z lodówki by nie była twarda), dodawać po jednym
jajku cały czas ucierać. Przesianą
mąkę dodawać małymi porcjami cały czas ucierać, dodać
proszek do pieczenia,
olej,
wodę,
ocet,
olejek zapachowy. Ucierać by ciasto roztarło się na gładką masę. Odlać 1/3 ciasta dodać
kakao. Do formy wlać jasną masę, a na nią ciemną. Piec ok. 50 min w temperaturze 200 °CGdy wystygnie polać polewą bądź posypać
cukrem pudrem.