ßßß
Składniki:5 jajekkostka margaryny1,5 szkl cukru1,5 szkl maki pszennej1,5 szkl mąki ziemniaczanej5 łyżek oleju5 łyżek wody1,5 łyżki octu2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek zapachowy rumowy3 łyżki naturalnego kakaoSposób przygotowania:Utrzeć margarynę z cukrem ( margarynę wcześniej wyjąć z lodówki by nie była twarda), dodawać po jednym jajku cały czas ucierać. Przesianą mąkę dodawać małymi porcjami cały czas ucierać, dodać proszek do pieczenia, olej, wodę, ocet, olejek zapachowy. Ucierać by ciasto roztarło się na gładką masę. Odlać 1/3 ciasta dodać kakao. Do formy wlać jasną masę, a na nią ciemną. Piec ok. 50 min w temperaturze 200 °CGdy wystygnie polać polewą bądź posypać cukrem pudrem.