Wykonanie
... LETNIE PAPRYCZKI FASZEROWANE ...Oto najprostszy sposób, aby wykorzystać farsz do gołąbków w inny sposób. Niedawno robiłam gołąbki i pozostał mi farsz (brakło liści), a że staram się jedzenia nie marnować wrzuciłam go do pudełka i zamroziłam.Wczoraj zobaczyłam w sklepie
paprykę zieloną i postanowiłam ją nafaszerować ów farszem.Zobaczcie jakie to szybkie i tanie. W
sumie koszt jaki musiałam wczoraj ponieść to 3 pln za
paprykę plus 1 opakowanie
pomidorów w puszce krojonych 2pln + mały
koncentrat pomidorowy.Wszystko jeszcze troszkę poddusiłam z sosem jaki zrobiłam z
pomidorów i napchałam
paprykę. Nic prostszego...

SKŁADNIKI:farsz (
mięso mielone wieprzowo - wołowe,
ryż,
przyprawy),4
papryki zielone,szczypta
bazylii,
pieprzu,
curry,
oregano - ogólnie
przyprawy wedle uznania,1 puszka
pomidorów krojonych,1 mały
koncentrat pomidorowy,
olej,posiekana
natka pietruszki,WYKONANIE:Rozmrożony farsz podsmażyłam lekko na patelni. Wlałam do niego puszkę
pomidorów. Na wolnym ogniu czekamy aż sos zgęstnieje i dodajemy odpowiednio
przyprawy do smaku. Na końcu ozdabiamy posiekaną
natką pietruszki.
Paprykom odcinamy "czapki" czyścimy w środku i napychamy farszem. Czapeczki nakładamy na
paprykę i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 20 minut. Ja jeszcze dodatkowo wrzuciłam 5 minut z termoobiegiem, aby
papryka się zarumieniła - tzn jej czapki.SMACZNEGO !!!
