Wykonanie
Pasternak,
pietruszka,
seler to cudowne warzywa korzeniowe, które sprawdzają się w zupach - kremach, w
pure - efektownym
smakowo dodatku do dania głównego, w wywarach warzywnych, będących podstawą zup, no i w przekąskach, jak ta dzisiejsza, zwanych
chipsami.To chwila pracy, dwadzieścia minut pieczenia, a
potem dużo zdrowej przyjemności.Takie przekąski są bardzo potrzebne, szczególnie teraz, pod koniec zimy.Zima powoduje u mnie całkowite załamanie moich zasad żywieniowych. Ostatnio jadam
słodycze na śniadanie, obiad, a hamulce włączam dopiero wieczorem. Pomału zaczynam myśleć o
wiośnie, nowej garderobie, a
potem lecie i plaży, która bezlitośnie zmusza do ujawnienia wszystkich skutecznie ukrywanych pod zimowymi swetrzyskami wałków i oponek. Może lepiej już teraz o tym pomyśleć i zaopatrzyć się w
chipsy z
pasternaku.

Składniki:2 duże korzenie
pasternakusóltymianekoliwaJak zrobiłam:Oczyszczony
pasternak pokroiłam w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzałam do 200'C. Plasterki
pasternaku rozrzuciłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skropiłam oliwą, posypałam
solą i
tymiankiem. Piekłam przez około 20 minut, aż były lekko złociste.

Może w tym momencie powinnam napisać: poczekałam, aż ostygły..ale wcale tak nie było,
jadłam jeszcze gorące, prosto z piekarnika, są tak pyszne.