ßßß Cookit - przepis na chipsy z pasternaku

chipsy z pasternaku

nazwa

Wykonanie

Pasternak, pietruszka, seler to cudowne warzywa korzeniowe, które sprawdzają się w zupach - kremach, w pure - efektownym smakowo dodatku do dania głównego, w wywarach warzywnych, będących podstawą zup, no i w przekąskach, jak ta dzisiejsza, zwanych chipsami.
To chwila pracy, dwadzieścia minut pieczenia, a potem dużo zdrowej przyjemności.
Takie przekąski są bardzo potrzebne, szczególnie teraz, pod koniec zimy.
Zima powoduje u mnie całkowite załamanie moich zasad żywieniowych. Ostatnio jadam słodycze na śniadanie, obiad, a hamulce włączam dopiero wieczorem. Pomału zaczynam myśleć o wiośnie, nowej garderobie, a potem lecie i plaży, która bezlitośnie zmusza do ujawnienia wszystkich skutecznie ukrywanych pod zimowymi swetrzyskami wałków i oponek. Może lepiej już teraz o tym pomyśleć i zaopatrzyć się w chipsy z pasternaku.
Składniki:
2 duże korzenie pasternaku
sól
tymianek
oliwa
Jak zrobiłam:
Oczyszczony pasternak pokroiłam w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzałam do 200'C. Plasterki pasternaku rozrzuciłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropiłam oliwą, posypałam solą i tymiankiem. Piekłam przez około 20 minut, aż były lekko złociste.
Może w tym momencie powinnam napisać: poczekałam, aż ostygły..ale wcale tak nie było, jadłam jeszcze gorące, prosto z piekarnika, są tak pyszne.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2015/02/chipsy-z-pasternaku.html