Wykonanie
Co jakiś czas, po okresie eksplorowania egzotycznych kuchni świata, mam ochotę na polskie, zwykłe smaki, które świetnie komponują się z tamtymi, właśnie dzięki swojej prostocie.Dzisiaj potrawa, którą dobrze jest
mieć w lodówce. Podobnie jak pasztet czy
sałatka jarzynowa, nigdy się nie znudzi, zawsze się ma na nią ochotę, a ogromnym jej walorem jest to, że doskonale pasuje do
mięs i warzyw w różnej postaci.Babka ziemniaczana jest prosta w wykonaniu, opiera się na rodzimych składnikach, a dobrze przyprawiona jest wyrazista i bogata. Dzięki kolorom
ziemniaków,
szynki i
brokułów, wygląda apetycznie i ładnie na
stole. Można do niej dodać
śmietanę albo
jogurt grecki, a wtedy nic więcej już do niej dodawać nie trzeba.Nie przykryta
szynką, może być daniem wegetariańskim.

Składniki:1 kg
ziemniaków, ugotowanychokoło 400g
brokułów, ugotowanych na średnio twarde3
jajkaokoło 2 średnie
cebule, pokrojone w drobną kostkękilka plastrów
boczku albo
szynki długodojrzewającej z odrobiną tłuszczu
sól,
pieprznatka pietruszki, drobno posiekana, opcjonalnie (ja nie użyłam)


Jak zrobiłam:1. Ugotowane
ziemniaki przecisnęłam przez praskę; można je również rozgnieść.2. Do
ziemniaków dodałam
żółtka i posiekaną
cebulę. Wymieszałam i dobrze doprawiłam
solą i
pieprzem.3.
Białka ubiłam na sztywną pianę. Delikatnie mieszałam do masy, żeby zachować puszystość
białek. Do masy można również dodać
natkę pietruszki albo
szczypiorek.4. Formę, keksówkę średniej wielkości natłuściłam
oliwą i wyłożyłam papierem do pieczenia.5. Połowę masy ziemniaczanej wyłożyłam do formy. Na tej części ułożyłam
brokuły, a na nich resztę masy. Wierzch całości obłożyłam
szynką; może to być również
boczek.6. Piekarnik nagrzałam do 180'C. Babkę piekłam przez około 40 minut. Po upieczeniu odczekałam kilka minut, a
potem pozwoliłam jej wystygnąć na kratce. Pozostawiona w formie staje się zbyt mokra.

Babkę pokroiłam na plastry i podawałam z
jogurtem greckim z dodatkiem
natki pietruszki.Plastry babki można odgrzewać na patelni. Jest dobra do
mięs, pod warunkiem, że zdejmiemy
boczek czy
szynkę. Świetne są do niej również podsmażone
pieczarki z
cebulą i
natką pietruszki.