Wykonanie

Obejrzałam jeden z odcinków programu Food Safari i zakochałam się w indyjskim jedzeniu...I choć nadal nie lubię świeżej
kolendry, to ta w ziarnach w połączeniu z innymi
przyprawami jest świetna;)) W programie tym gotowali typowi indyjscy kucharze, a dodatkowo poznałam podstawowe
przyprawy i smaki i postanowiłam zrobić wariację
kurczaka Hyderabadi, którego także wam zaprezentuje, ale najpierw muszę dostać niezbędne
przyprawy;) Przypis jest świetny, a ja nie wiedziałam, że w tak prosty i szybki sposób możemy przygotować to danie. Uważajmy tylko na
przyprawy bo barwią ręce. Kucharze indyjscy nie tylko radzą jeść rękoma, ale także nimi gotować tzn. mieszać, próbować, doprawiać.Istnieje zasada, iż jedną łyżeczką są połączone 3 palce i według niej podaję przepis. Jest to rodzaj połączenia zmysłów, smaków i równowagi - każdy palec odpowiada za jakiś rodzaj.

Przypis na 2 osoby:2 podudzia
kurczaka - które rozkawałkowałam2 woreczki
ryżu1 średni
jogurt grecki - gęsty1 średnia
cebula3 ząbki
czosnkuprzyprawy:
kurkuma,
kolendra ziarna (zmiażdżone) - 1 łyżeczka według powyższej zasadygotowa
przyprawa bombaj
masala (moja wariacja zamiast
garam masali, której akurat u nas nie było) - 3 łyżeczki
chili,
papryka słodka - 1 łyżeczka
curry - 2 łyżeczkiopcjonalnie mieszanka India
Szafran 1 łyżeczkaSporo tych przypraw mama przywiozła mi z wycieczki do Turcji( gdzie całą paleta nie kosztowała 10zł !!!), ale wszystko możemy dostać u nas jak nie w zwykłych sklepach to przez neta;))

Przygotowanie:1.
Kurczaka mieszamy z
przyprawami. Dodajemy do niego mocno zmiażdżony
czosnek i cały
jogurt. Dokładnie łączymy wszystkie składniki2. Na patelni podsmażamy
cebulę z odrobina
soli.
Sól spowoduje, iż
cebula nie przypali się. Do podsmażonej
cebuli dodajemy
kurczaka z całym sosem, gdy podsmażymy go z dwóch stron - przykrywamy po 12-16 minutach jest gotowy.Podajemy z
ryżem. Ja do swojego dałam płaską łyżeczkę
masła i oczywiście
sól. Dodatkowo polecam skropić
cytryną - sos i
mięso. Nada fajnego posmaku, a
chili już na 100% nie będzie wam przeszkadzać.

Jeśli ktoś skorzysta z tego przepisu czekam na wrażenia;) Pozdrowionka;))