Wykonanie
Mój pierwszy raz z quiche nastąpił w trakcie przygotowań do ubiegłorocznej Wielkanocy kiedy to szukałam ciekawych pomysłów na dania świąteczne. Jest to odmiana tarty, która zawsze występuje w wersji wytrawnej i choć mamy dużą dowolność jeśli chodzi o składniki to mamy tutaj dwa elementy obowiązkowe:
śmietana i
jajo :)Składniki na ciasto:- jedno
jajo- 1,5 szklanki
mąki- 0 , 5 kostki masła/margaryny- szczypta
soliWszystkie składniki zagniatamy razem, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki:- kilka różyczek podgotowanego
brokuła- kawałek
wędzonego boczku- kilka plasterków ulubionej
szynki- pół niewielkiej
papryki- kilka niedużych
pieczarek- mała
cebulaskładniki myjemy i kroimy wedle uznania,
boczek podsmażamy, po chwili dorzucamy
szynkę i
cebulę, a na koniec
paprykę i
pieczarki -smażymy do czasu, aż warzywa zmiękną . Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, wyklejamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 189 stopni piekarnika na 15 minut.Składniki na sos:- 300 ml kwaśnej gęstej
śmietany- 2
jaja-
przyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie- kilka łyżek startego
żółtego serawszystkie składniki mieszamy,w
ędlinę z warzywami nakładamy na podpieczony spód i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika ponownie w 180 stopniach na 30 min.Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi sosamiSmacznego!-A.
