Wykonanie
1 duży płat
fileta z dorszaświeża
pietruszkaświeży
koperek5 ząbków
czosnku1
brokułjogurt greckicebulaprzyprawychilipapryka czerwonabazyliazioła prowansalskiesólpieprzprzyprawa do rybyDo miski wlewamy
oliwę i dodajemy do niej posiekaną
pietruszkę,
koperke, 3 ząbki
czosnku,
przyprawę do ryby,
chili,
paprykę słodką sól i
pieprz. Mieszamy wszytsko. Smarujemy
dorsza z każdej strony i zawijamy w folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.Sos:
Brokuła kroimy i gotujemy aż będzie bardzo
mięki. Na patelni podsmażamy
cebulę i
czosnek. Ugotowany
brokuł wrzucamy do miski, dodając
cebulę i
czosnek. Następnie dodajaemy
jogurt grecki ( 1 duże opakowanie) i
przyprawy chili,
czosnek,
bazylię,
sól i
pieprz. Wszystko miskujemy blenderem na gładką masę. Sos przelewamy do garnka i podgrzewamy.
Dorsza podajemy z
brązowym ryżem, sosem i ewentualnie
sałatą z
oliwą i
octem. Mniam!
