ßßß
Ostatnie dni spędziłam na przedsesyjnej nauce, więc na kucharzenie nie było czasu. Na szczęście teraz zapowiada mi się trochę więcej czasu wolnego, więc mam nadzieję sobie więcej pokucharzyć.Gulasz mięsny - to jedna z potraw, które przygotowałam na Noworoczną Ucztę w gronie rodziny. Wszystkim bardzo smakował i dolewkom nie było końca:). Zgodnie z obietnicą dodaję na bloga przepis na gulasz. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu równie bardzo jak mojej rodzinie i znajomym, którzy mieli już okazję go jeść:)Przepis, który podaję jest podstawowy i uniwersalny, więc każdy może go wzbogacać i zmieniać wedlug swojego smaku.Gulasz jest gęsty, sycący i dobrze rozgrzewa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.SKŁADNIKI:- ok. 1,5 kg dowolnego mięsa ( ja użyłam wieprzowego - łopatki i karczku, ale może być też coś innego np. drób, baranina czy dziczyzna , z tym że trzeba wtedy pamiętać o odpowiedniej dla danego gatunku obróbce i przyprawach, mamy też dowolność ilu rodajów mięs użyć, jakich części tuszek i jak je łączyć - może być tylko z 1 rodzaju i 1 części, z 1 rodzaju i 2 różnych części tuszki- jak mój, lub wedlug swojej kombinacji)- ok. 0,5 kg cebuli- 2 ząbki czosnku- kilka łyżek mąki pszennej- kilka średnich ziemniaków- 1 papryka- łyżeczka mielonej słodkiej papryki- przyprawy: sól, pieprz,- 1l wodywarianty:1) zamiast ziemniaków możemy dodać zacierki lub inne kluseczki, zrobione w wersji mini2) paprykę możemy dodać w innej ilości i uzyć np. 3 różnokolorowych papryk3) możemy wzbogacić gulasz innymi, ulubionymi dodatkami np. pieczarkami, pomidorami, cukinią, itp.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych kości, chrząstek, itp. , płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2 cm.2. Cebulę myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy drobno. Czosnek myjemy, obieramy, płuczemy.3. Pokrojone mięso oprószamy delikatnie mąką.4. Na patelni rozgrzewamy smalec/olej, wrzucamy mięso i smażymy ok. 10 min, często mieszając, żeby wszystkie kawałki podsmażaly się równo.5. Dodajemy cebulę i jeszcze podsmażamy ok. 10 min z cebulą, aż cebula się zeszkli, a mięso w całości dobrze obsamży.6. Przekładamy mięso z cebulą do dużego garnka, dodajemy zakłotkę, czosnek, paprykę mieloną i zalewamy ok. 1 l zimnej wody, delikatnie solimy.Zakłócenie : ok. 1/2 szklanki wody mieszamy z 2-3 łyzkami mąki. Hartujemy i dodajemy do gulaszu.8. Dusimy pod przyryciem na małym ogienku ok. 1godz 30min.9. Ziemniaki myjemy, obieramy, oczkujemy, płuczemy, kroimy w kostkę 1 cm.10. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę.11. Dodjemy do gulasz ziemniaki, paprykę i ewentualnie inne składnikijakie chcemy dodać. Doprawiamy do smaku.12. Gotujemy jeszcze ok. 20 min, na małym ogienku pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.13. Podajemy na gorąco z dodatkiem pieczywa.Smacznego!

Pozdrawiam!













