Wykonanie
25. PRZEPIS NR 14 - GULASZ
MIĘSNY.
Ostatnie dni spędziłam na przedsesyjnej nauce, więc na kucharzenie nie było czasu. Na szczęście teraz zapowiada mi się trochę więcej czasu wolnego, więc mam nadzieję sobie więcej pokucharzyć.Gulasz
mięsny - to jedna z potraw, które przygotowałam na Noworoczną Ucztę w gronie rodziny. Wszystkim bardzo smakował i dolewkom nie było końca:). Zgodnie z obietnicą dodaję na bloga przepis na gulasz. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu równie bardzo jak mojej rodzinie i znajomym, którzy
mieli już okazję go jeść:)Przepis, który podaję jest podstawowy i uniwersalny, więc każdy może go wzbogacać i zmieniać wedlug swojego smaku.Gulasz jest gęsty, sycący i dobrze rozgrzewa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.SKŁADNIKI:- ok. 1,5 kg dowolnego
mięsa ( ja użyłam wieprzowego -
łopatki i karczku, ale może być też coś innego np.
drób,
baranina czy
dziczyzna , z tym że trzeba wtedy pamiętać o odpowiedniej dla danego gatunku obróbce i przyprawach, mamy też dowolność ilu rodajów
mięs użyć, jakich części
tuszek i jak je łączyć - może być tylko z 1 rodzaju i 1 części, z 1 rodzaju i 2 różnych części
tuszki- jak mój, lub wedlug swojej kombinacji)- ok. 0,5 kg
cebuli- 2 ząbki
czosnku- kilka łyżek
mąki pszennej- kilka średnich
ziemniaków- 1
papryka- łyżeczka mielonej
słodkiej papryki-
przyprawy:
sól,
pieprz,- 1l
wodywarianty:1) zamiast
ziemniaków możemy dodać zacierki lub inne kluseczki, zrobione w wersji mini2)
paprykę możemy dodać w innej ilości i uzyć np. 3 różnokolorowych
papryk3) możemy wzbogacić gulasz innymi, ulubionymi dodatkami np.
pieczarkami,
pomidorami,
cukinią, itp.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.
Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych kości, chrząstek, itp. , płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2 cm.2.
Cebulę myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy drobno.
Czosnek myjemy, obieramy, płuczemy.3. Pokrojone
mięso oprószamy delikatnie
mąką.4. Na patelni rozgrzewamy smalec/olej, wrzucamy
mięso i smażymy ok. 10 min, często mieszając, żeby wszystkie kawałki podsmażaly się równo.5. Dodajemy
cebulę i jeszcze podsmażamy ok. 10 min z
cebulą, aż
cebula się zeszkli, a
mięso w całości dobrze obsamży.6. Przekładamy
mięso z
cebulą do dużego garnka, dodajemy zakłotkę,
czosnek,
paprykę mieloną i zalewamy ok. 1 l zimnej
wody, delikatnie solimy.Zakłócenie : ok. 1/2 szklanki
wody mieszamy z 2-3 łyzkami
mąki. Hartujemy i dodajemy do gulaszu.8. Dusimy pod przyryciem na małym ogienku ok. 1godz 30min.9.
Ziemniaki myjemy, obieramy, oczkujemy, płuczemy, kroimy w kostkę 1 cm.10.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę.11. Dodjemy do gulasz
ziemniaki,
paprykę i ewentualnie inne składnikijakie chcemy dodać. Doprawiamy do smaku.12. Gotujemy jeszcze ok. 20 min, na małym ogienku pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.13. Podajemy na gorąco z dodatkiem
pieczywa.Smacznego!
Pozdrawiam!