Wykonanie
Dziś wzięło nas na krem !W roli głównej
kalafior i
pieczarka !Zapraszamy :)

shopping :1 średniej wielkości
kalafior500g
pieczarekświeży
tymianekczosnekchillicebula10 cm
pora ;p
śmietanka 18% do zupyrosół ( najlepiej według receptury waszej mamy ;p bo wiadomo u mamusi najlepiej, radzimy na rosołku, ponieważ robi to wielką różnicę w smaku niż na
kostce rosołowej ;)A więc zaczynamy od rosołku,
róbcie według własnego przepisu, chyba że chcecie to damy wam nasz, wystarczy napisać ;)

Po dwóch godzinkach od nastawienia rosołu zabieramy się do pracy :)Na
oliwie z oliwek podsmażamy
pora, po 5 minutach dorzucamy 400 gram pokrojonych w kostkę
pieczarek, podlewamy dwoma chochlami rosołu i czekamy aż
grzybki zmiękną i zmniejszą swoją objętość.W międzyczasie rozczłonkowujemy
kalafiora i dodajemy go powoli do
pieczarek i
pora. Wyciągamy dwie
marchewki z rosołu kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka :)



Po 5 minutach dodajemy do naszych warzyw jedną drobno posiekaną
szalotkę, garść świeżego
tymianku, następnie zalewamy do pełna rosołem, przykrywamy i gotujemy 20-30 minut aż wszystko zmięknie.Możemy zabrać się za resztę
pieczarek, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki
oliwy wrzucamy cieniutko pokrojone
pieczarki, dodajemy łyżkę
masła, łyżkę
tymianku i smażymy aż będą chrupiące.



Po 30 minutach sprawdzamy czy wszystko jest miękkie, jak jest blendujemy na krem. Teraz powoli doprawiamy
oliwą,
solą,
pieprzem,
śmietanką i łapiemy dogodny dla nas smak. Na sam koniec jakieś dwie łyżki startego
parmezanu.Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i zostawiamy na jakieś 10 minut, w
między czasie przygotowujemy sobie grzanki (takie jakie najlepiej lubicie, my np.
bagietki ;p )



Jak już konsystencja będzie kremowa a smak powalający możemy nakładać :)1. Z naszymi przysmażonymi
pieczarkami i grzankami podanymi obok :)

2. Grzanki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kremu ;)

SMACZNEGO !!!!

https://www.facebook.com/madebyguzik