ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z boczkiem i kurkami

Tartaletki z boczkiem i kurkami

nazwa

Wykonanie

U mnie kurki już po raz trzeci w tym sezonie i na pewno nie po raz ostatni.
Na pierwszy rzut polecam swojską, pyszną jajecznicę z kurkami . To taki kurkowy MUST EAT ! Później przyszedł czas na makaron z kurczakiem i kurkami, aż nastąpił czas ♥ ♥ ♥ Tartaletek z boczkiem i kurkami ♥ ♥ ♥ .
Mniejsze wersje tarty idealnie nadają się, aby je zabrać na weekendowy wypad rowerowy, podać jako przystawkę na imprezce, lub po prostu wszamać ze smakiem na obiad- porcji dwie :)
Odnośnie samych kurek, kureczek, moich ulubionych kureniek...
Niestety nie mam ani cierpliwości, ani umiejętności, aby samodzielnie je zbierać. Jestem zbyt leniwa, niecierpliwa, a przede wszystkim nienawidzę komarów, które teraz są wszędzie.
Zatem skąd mam kurki?
Ano kurki kupuję wracając do domu z Trójmiasta niedaleko Włocławka. Te ziemie są bardzo hojnie obdarzone. Zarówno jeżeli chodzi o kurki, jak i o osobniki płci pięknej, które jak owe grzyby po deszczu wystają na trasie.
Zawsze jak staję samochodem, aby kupić pojemnik kurek rozglądam się na boki i upewniam się, że owej płci pięknej nigdzie w pobliżu nie ma, rzucam się szybko na sprzedawcę kurek, pakuję je do auta i z piskiem opon uciekam w stronę autostrady, aby nikt z przejeżdżających nie wziął mnie przypadkiem za panią umilającą towarzystwo...
Składniki na 5 mniejszych tart lub 1 standardową tartę
Ciasto:
250g mąki (u mnie pół na pół pszenna i pełnoziarnista żytnia)
3 łyżki jogurtu naturalnego
80g masła
szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i od razu wykładamy nim foremki na małe tarty. Nakłuwamy widelcem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15min.
Podczas pieczenia zabieramy się za przygotowanie nadzienia.
Nadzienie:
250g świeżych kurek
150g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
150g jogurtu naturalnego
2 jajka
50g sera Grana Padano
pół pęczka świeżego koperku
szczypta soli i pieprzu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy przez chwilę aż zacznie się wytapiać. Dorzucamy na patelnię umyte i osuszone kurki i całość smażymy przez ok. 7min.
Do miski wbijamy jajka i łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia. Na koniec dodajemy lekko przestudzone kurki z boczkiem oraz posiekany koperek.
Do upieczonych spodów tartaletek nakładamy łyżką nadzienie. Zapiekamy 12min.
Zajadamy na ciepło, lub schłodzone. Obie wersje zrobią furorę!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/07/tartaletki-z-boczkiem-i-kurkami.html