Wykonanie
U mnie
kurki już po raz trzeci w tym sezonie i na pewno nie po raz ostatni.Na pierwszy rzut polecam swojską, pyszną jajecznicę z
kurkami . To taki
kurkowy MUST EAT ! Później przyszedł czas na
makaron z
kurczakiem i
kurkami, aż nastąpił czas ♥ ♥ ♥ Tartaletek z
boczkiem i
kurkami ♥ ♥ ♥ .Mniejsze wersje tarty idealnie nadają się, aby je zabrać na weekendowy wypad rowerowy, podać jako przystawkę na imprezce, lub po prostu wszamać ze smakiem na obiad- porcji dwie :)

Odnośnie samych
kurek, kureczek, moich ulubionych kureniek...Niestety nie mam ani cierpliwości, ani umiejętności, aby samodzielnie je zbierać. Jestem zbyt leniwa, niecierpliwa, a przede wszystkim nienawidzę komarów, które teraz są wszędzie.Zatem skąd mam kurki?Ano
kurki kupuję wracając do domu z Trójmiasta niedaleko Włocławka. Te ziemie są bardzo hojnie obdarzone. Zarówno jeżeli chodzi o
kurki, jak i o osobniki płci pięknej, które jak owe
grzyby po deszczu wystają na trasie.Zawsze jak staję samochodem, aby kupić pojemnik
kurek rozglądam się na boki i upewniam się, że owej płci pięknej nigdzie w pobliżu nie ma, rzucam się szybko na sprzedawcę
kurek, pakuję je do auta i z
piskiem opon uciekam w stronę autostrady, aby nikt z przejeżdżających nie wziął mnie przypadkiem za
panią umilającą towarzystwo...Składniki na 5 mniejszych tart lub 1 standardową tartęCiasto:250g
mąki (u mnie pół na pół pszenna i pełnoziarnista żytnia)3 łyżki
jogurtu naturalnego80g
masłaszczypta
soliWszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i od razu wykładamy nim foremki na małe tarty. Nakłuwamy widelcem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15min.Podczas pieczenia zabieramy się za przygotowanie nadzienia.Nadzienie:250g świeżych
kurek150g pokrojonego w kostkę
wędzonego boczku150g
jogurtu naturalnego2
jajka50g
sera Grana Padanopół pęczka świeżego
koperkuszczypta
soli i
pieprzu0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowejNa rozgrzaną patelnię wrzucamy
boczek i podsmażamy przez chwilę aż zacznie się wytapiać. Dorzucamy na patelnię umyte i osuszone
kurki i całość smażymy przez ok. 7min.Do miski wbijamy
jajka i łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia. Na koniec dodajemy lekko przestudzone
kurki z
boczkiem oraz posiekany
koperek.Do upieczonych
spodów tartaletek nakładamy łyżką nadzienie. Zapiekamy 12min.

Zajadamy na ciepło, lub schłodzone. Obie wersje zrobią furorę!