ßßß Cookit - przepis na Zapiekana brukselka

Zapiekana brukselka

nazwa

Wykonanie

Na początek:
Wszystkim kotom, 100 lat i pełnych zabaw 7 żyć!
Rodzicom tych kotów cierpliwości przy sprzątaniu sierści, spokoju przy łapaniu kota na ostrzeniu pazurów i uśmiechu na twarzy podczas drapania kotów pod bródką i nasłuchiwania ich pomrukiwania! ;)
Dziś na obiad był "stary i poczciwy" schabowy. Idealny z marchewką i groszkiem lub mizerią, która kojarzy mi się z latem u dziadków.
Tym razem nie cofnęłam się tak daleko w przeszłość i podałam go w towarzystwie brukselki. Ponoć znienawidzona przez wielu, przeze mnie uwielbiana. Mój mąż stwierdził, że "szału nie ma" i czasem może ją zjeść. No cóż...ja nadal uważam, że jest boska!
Przepis znalazłam na blogu " Kwestia smaku " i zakochałam się już w samych zdjęciach! Wiedziałam, że brukselka będzie dobra.
Składniki:
0,5kg świeżej brukselki
2łyzki bułki tartej
2 duże ząbki czosnku
sok i skórka z połowy cytryny
łyżka pestek słonecznika
olej z pestek słonecznika
sól i pieprz do smaku
Brukselkę myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente . Po ok. 10-15 min. zlewamy wodę i wysypujemy brukselkę do naczynia żaroodpornego.
W moździerzu ucieramy bułkę tartą z 2 posiekanymi lub przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy skórkę z połowy cytryny i wysypujemy wszystko na brukselkę. Posypujemy całość pestkami słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sokiem z połowy cytryny. Na koniec polewamy odrobiną oleju z pestek słonecznika i wkładamy do piekarnika.
Brukselkę zapiekamy do zrumienienia bułki tartej w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
A teraz delektujemy się końcem weekendu.
Pozdrawiam Was gorąco!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/02/zapiekana-brukselka.html