Wykonanie
Łooo
matko! Ale się nakombinowałam!W końcu wyszedł. Piękny,
słoneczny, kolorowy
dżem.Do tej
pory robiłam z dyni wyłącznie zupę krem i jakoś nie narzekałam na brak..."smaku". Zupa zawsze była "pełna", bardzo aromatyczna. Tymczasem
dżem był...po prostu był. Teraz już rozumiem Ann, która pisała o tym tu .W każdym razie dodałam sporo
soku z cytryny,
imbir,
cynamon i
pomarańcze.W końcu wyszło! :)

Składniki:
dynia średniej wielkości2
pomarańcze4
cytryny (tak, wiem!!!)0,5kg
cukru2 łyżeczki
imbiru mielonegołyżeczka
cynamonuDynię obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z
sokiem z wyciśniętych
pomarańczy i
cytryn. Gotujemy do miękkości, dodajemy
cukier i trochę odparowujemy. Miksujemy wszystko blenderem, a na koniec dodajemy
imbir i
cynamon.
Dżem na pewno będzie gościł na omletach i naleśnikach. Wykorzystam też go do przygotowania polewy na sernik!