Wykonanie
Dżem z dyni i
pomarańczy z nutą
cynamonu, w sam raz na tę
porę roku. W
słonecznym kolorze, pyszny i aromatyczny - poprawa humoru gwarantowana;) Polecam ten przepis, zresztą tak samo, jak i na inne domowe
przetwory, bo to naprawdę prosty sposób, by
mieć coś domowego, wyjątkowego i własnoręcznie zrobionego. Nie do zastąpienia produktami ze sklepu. Może gdzieś znajdzie się
dżem z taką kompozycją smaków, ale lepiej zrobić go samemu. To połączenie jest wyjątkowo udane.
Dynia sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale z
pomarańczą nabiera charakteru, do tego
cynamon, odrobina
gałki muszkatołowej i
sok z cytryny. Pycha!
Dżem z dyni i
pomarańczy z
cynamonem- 1 , 5 kg obranej dyni- 1 kg
pomarańczy- 300g
cukru- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej- sok z 1
cytryny1)
Dynię pokroić w kostkę i umieścić w garnku z grubym dnem.2) Zasypać
cukrem i zostawić na godzinę.3) Po tym czasie zagotować i gotować na małym ogniu,często mieszając, aż zacznie się rozpadać.4)
Pomarańcze pokroić w kostkę i dodać do garnka.5) Gotować, aż składniki się rozgotują i odparuje
woda.6) Dodać
przyprawy i
sok z cytryny i wymieszać.7) Przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować, ja zrobiłam to w piekarniku.Porcja na 3 słoiki 0,3l i 4 po 0,15l