ßßß Cookit - przepis na Miętowe sernikobrownie

Miętowe sernikobrownie

nazwa

Wykonanie

Zapragnęłam brownie.- Takie ciężkie o intensywnym smaku gorzkiej czekolady. Dodałam półtłustego sera oraz domowej roboty ekstrakt miętowy.
Smak?
Jest czekolada- czego chcieć więcej? ;)
Mięta idealnie "odświeża" całość, ale pamiętajcie koniecznie o schłodzeniu ciasta w lodówce!
Składniki na małą blaszkę (30x20):
warstwa czekoladowa
tabliczka gorzkiej czekolady
100g masła
2 łyżki kakao
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru ( użyłam pół na pół trzcinowego z białym)
2 łyżki ekstraktu miętowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
+ warstwa serowa
250g sera półtłustego
1/3 szklanki drobnego cukru
2 jajka
garść posiekanych liści mięty
2 łyżki mąki
W misce mieszamy suche składniki na warstwę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i przelewamy do suchych składników. Dodajemy jajka, jogurt naturalny i ekstrakt miętowy ( o tym następny post ;) ). Całość mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę.
Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę i posiekaną miętę.
Masę serową wylewamy na masę czekoladową i patyczkiem, lub widelcem robimy "mazy". :)
Brownie pieczemy 30 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Moje brownie przykryłam folią aluminiową, aby warstwa serowa pozostała jasna.
Po schłodzeniu w lodówce szamiemy, aż nam się uszy zaczną trząść :D
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/11/mietowe-sernikobrownie.html