Wykonanie
Patrząc na wszystkie osoby zabiegane, w sklepach wyrywające sobie z rąk
białe kiełbasy, butelczyny
żurku lub barszczu białego, śmiem twierdzić, że zapewne u Was też zamieszanie...Dlatego przechodzę od razu do rzeczy i podaje krótką instrukcję/ przepis wykonania bardzo atrakcyjnych jaj. O dziwo tym razem jaj dość niemęskich, bo bardzo intensywnie różowiutkich ;)

U mnie:3
jajka ugotowane na twardo, obrane2 łyżki
majonezurzeżucha6
rzodkiewek2
liście laurowekilka ziaren
pieprzu2 ziarna
ziela angielskiego3 kieliszki
octu winnego2 szklanki
wody2 łyżki gotowego koncentratu na barszcz czerwony z butelkiłyżka
soliDo wysokiego naczynia (np. większy słoik lub dzbanek) wlewamy
wodę,
ocet i tu opcjonalnie: sok z
buraków,
buraka startego na tarce lub koncentrat barszczu czerwonego. Do tego dorzucamy
liście laurowe,
pieprz i
ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
soli.Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek
jajka wkładamy do naczynia z marynatą i pozostawiamy na kilka godzin- u mnie
jajka leżały 6 godzin.Po zamarynowaniu
jajka kroimy na pół, układamy na półmisku o dowolnie faszerujemy. U mnie
żółtka wymieszane z
majonezem i pokrojoną drobno
rzodkiewką. Ozdobiłam również
rzodkiewką i
rzeżuchą.

Jutro wieczorem nastawiam kolejną partię!A Was wyganiam wirtualnie do sklepu po
buraki lub barszcz! :)Wesołych i cudownych Świąt!Andźka