ßßß Cookit - przepis na Różowe jajka marynowane

Różowe jajka marynowane

nazwa

Wykonanie

Patrząc na wszystkie osoby zabiegane, w sklepach wyrywające sobie z rąk białe kiełbasy, butelczyny żurku lub barszczu białego, śmiem twierdzić, że zapewne u Was też zamieszanie...
Dlatego przechodzę od razu do rzeczy i podaje krótką instrukcję/ przepis wykonania bardzo atrakcyjnych jaj. O dziwo tym razem jaj dość niemęskich, bo bardzo intensywnie różowiutkich ;)
U mnie:
3 jajka ugotowane na twardo, obrane
2 łyżki majonezu
rzeżucha
6 rzodkiewek
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
3 kieliszki octu winnego
2 szklanki wody
2 łyżki gotowego koncentratu na barszcz czerwony z butelki
łyżka soli
Do wysokiego naczynia (np. większy słoik lub dzbanek) wlewamy wodę, ocet i tu opcjonalnie: sok z buraków, buraka startego na tarce lub koncentrat barszczu czerwonego. Do tego dorzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli.
Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka wkładamy do naczynia z marynatą i pozostawiamy na kilka godzin- u mnie jajka leżały 6 godzin.
Po zamarynowaniu jajka kroimy na pół, układamy na półmisku o dowolnie faszerujemy. U mnie żółtka wymieszane z majonezem i pokrojoną drobno rzodkiewką. Ozdobiłam również rzodkiewką i rzeżuchą.
Jutro wieczorem nastawiam kolejną partię!
A Was wyganiam wirtualnie do sklepu po buraki lub barszcz! :)
Wesołych i cudownych Świąt!
Andźka
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/03/rozowe-jajka-marynowane.html