ßßß Cookit - przepis na Jaja faszerowane pastą z suszonych pomidorów

Jaja faszerowane pastą z suszonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Lubię Święta z wielu powodów. Zazwyczaj są to dni wolne od pracy, kiedy spotyka się z rodziną przy stole i na moment zwalnia.
Porównując te najpopularniejsze zawsze wolałam Boże Narodzenie od Wielkanocy i tak zostało mi do dnia dzisiejszego. Aura za oknem jakoś bardziej magiczna jest w zimę- choć biorąc pod uwagę zeszłoroczną Wielkanoc można się trochę pogubić...
Ozdoby choinkowe jakoś też bardziej do mnie przemawiają, a na żółte kuraki z plastikowymi oczami powoli patrzeć nie mogę.
Jest jednak jedna rzecz, która przemawia do mnie bardziej w Wielkanoc- jedzenie! Żurek, biała kiełbasa, mazurki, SERNIKI (my love!), chrzan, ćwikła i jajka. Dużo jajek! Caaaaaaaaałe mnóstwo! Nie wiem, jak to jest, że zawsze na kilka dni przed Wielkanocą kupuję 20-30jaj, a w samą Wielkanoc okazuje się, że jaj i tak brakuje...Jajka znikają z prędkością światła i tak samo było z jajkami faszerowanymi pastą z suszonych pomidorów. Spróbujcie sami!
Składniki na nadzienie dla 3 jaj:
żółtka z 3 ugotowanych na twardo jaj
garść suszonych pomidorów, u mnie 8 sztuk
łyżka majonezu
listek, dwa świeżej bazylii lub większa szczypta suszonej
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki prócz soli i pieprzu blendujemy na gładką pastę. Na koniec smakujemy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeżeli chcecie zniwelować kwaskowaty posmak pomidorów, dodajcie szczyptę cukru.
Wstawcie pastę do lodówki na ok. 10-15min, aby lekko stężała.
Nałóżcie pastę do szprycy, a następnie wypełnijcie nią połówki jaj. Podawajcie od razu.
Ps. Czy do Was Z ajączek tez przychodził i zostawiał prezenty pod poduszką? :)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/04/jaja-faszerowane-pasta-z-suszonych.html