ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Idzie wiosna, idzie Wielkanoc.
Pierwsze ciepłe dni, kiedy słońce zachodzi dopiero po 17stej. W końcu! Nie mogłam się już doczekać temperatur powyżej 10 stopni. "Pyziolek" rosnący w moim brzuchu tak się rozpycha, że nie dopinam się już w zimowej kurtce, więc parcie na słońce sięgało ostatnimi dniami zenitu ;)
Razem z ciepełkiem nadchodzi święto jajek, żurków i bab. A przecież każdy wie, że dobra babka nie jest zła, prawda? Nawet wyżej wspomniany Pyziolek przytaknął i fiknął kilka koziołków po zjedzeniu kawałka babki. No, może kilku kawałków...
Czasu jest jeszcze trochę, więc macie okazję poszaleć i znaleźć dla siebie i Waszych rodzin idealną babkę na Wielkanocny stół. Może obłędnie pachnąca, delikatna babka pomarańczowa skradnie Wasze serce? Przepis na tą babkę mam od mojej babci. - W oryginale zamiast pomarańczy były cytryny. Do Was należy decyzja, jaki chcecie smak. Pamiętajcie jedynie, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, inaczej wyjdzie Wam zakalec, jakich mało ;)
Składniki:
4 duże jaja
szklanka cukru
szklanka mąki ziemniaczanej
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki krupczatki (użyłam zwykłej, pszennej)
szklanka oleju
sok z całej pomarańczy lub cytryny oraz starta skórka
odrobina masła oraz bułki tartej do wysmarowania blaszki
Wbijamy całe jajka do miski i miksujemy je z cukrem. Do puszystej masy przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia oraz budyniem.
Na koniec dolewamy olej, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę z wcześniej sparzonego owocu. Masę wylewamy do blaszki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
Babkę pieczemy ok. 35-40min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przed wyciągnięciem babki sprawdzamy patyczkiem, czy babka nie jest w środku surowa. Studzimy babkę przy otwartym piekarniku.
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2015/03/babka-pomaranczowa.html