Wykonanie
Lubicie słodko-słone smaki? (ja osobiście je uwielbiam!) Lubicie zacząć dzień od zaparzenia kawy/herbaty oraz sięgnięcia ręką po pyszne muffiny? Jeśli na oba pytania odpowiedzieliście twierdząco to mam dla Was przepis na wyśmienite muffiny! Słodko-słone, z
makiem i
krakersami, dzięki
czemu są niezwykle chrupiące.



Przepis (12-14 sztuk):1szkl
mąki pszennej1/2szkl
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2szkl
mleka1 (małe)
jajkoszczyota
soli20g
maku1/2szkl
oleju rzepakowego50g
krakersów z
makiemPiekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Krakersy drobno pokruszyć. Do miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia. Dodać
cukier,
mak i pokruszone
krakersy. W drugiej misce roztrzepać
jajko, wumieszać z
mlekiem i
olejem. Mokre składniki połączyć z suchymi, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciastem napełniać foremki na muffiny (do 3/4 wysokości). Wstawić do piekarnika, piec przez około 50 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe muffiny wyjąć i ostudzić.