ßßß Cookit - przepis na SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: tiramisu (w pucharkach)!

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: tiramisu (w pucharkach)!

nazwa

Wykonanie

A gdyby tak w grudniu przenieść się w nieco cieplejsze klimaty? Gdyby tak pomiędzy piernikami, grzanym winem i rozgrzewającymi daniami, zjeść coś, co pochodzi stamtąd, gdzie prawie zawsze świeci słońce? Gdyby tak na deser rozkoszować się smakiem włoskiego deseru tiramisu? Jeśli o mnie chodzi, to jestem na tak! A jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii? Skusicie się? Pyszna, kremowa masa mascarpone z lekko kawową nutką, przekładana maczanymi w rumie biszkoptami. Całość zwieńczona czekoladowymi wiórkami. Chyba nikogo nie muszę szczególnie namawiać do skosztowania i przekonywać, że ten deser smakuje wyśmienicie?
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (8 porcji):
7 jajek (osobno żółtka i białka)
3 paczki biszkoptów
750g serka mascarpone
100g cukru pudru
100ml rumu
ziarenka z 1 laski wanilii
40-50ml espresso (zimnego!)
opakowanie cukru wanilinowego
50g gorzkiej czekolady
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić. Żółtka umieścić w Speedcook'u. Dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy, nastawić maszynę: obroty 4, czas 60 sekund - po tym czasie powinniśmy otrzymać kogel mogel. Dodać ziarenka wanilli, zimne espresso oraz serki mascarpone. Ponownie nastawić maszynę: obroty 2, czas 20 sekund. Włączyć. Wszystkie składniki powinny dokładnie się zmieszać. Przygotować pucharki. Do osobnej miseczki wlać rum. W rumie maczamy biszkopty - około trzy sztuki - (szybkim ruchem, nie należy moczyć ich długo!), wykładamy na spód pucharka. Następnie wykładamy masę - około cztery łyżki - znowu maczane w rumie biszkopty i znowu masę. Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Gdy wszystkie pucharki będą już gotowe - wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie tiramisu jest gotowe do podania.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/12/sobota-ze-speedcookiem-tiramisu-w.html