ßßß Cookit - przepis na RYŻ Z ŁOSOSIEM, MELONEM I OGÓRKIEM

RYŻ Z ŁOSOSIEM, MELONEM I OGÓRKIEM

nazwa

Wykonanie

Kiedy temperatura wysoka, co równoznaczne jest z tym, że apetyt na ciężkie potrawy jest równy zeru, na pomoc przychodzą takie lekkie dania, jak to, które mam Wam dzisiaj do zaoferowania. Ryż z melonem, ogórkiem oraz wędzonym łososiem. To danie świetnie nada się na śniadanie, ale również na kolację lub lekki obiad. Ta pyszna propozycja jest delikatnie słodka, ale jednocześnie pikanterii dodaje jej słony łosoś. Wspaniała gra smaków.
Przepis (jedna porcja):
50g Ryżu Białego Dł. Halina
100g tatara z łososia
1/2 melona cantaloupe
1 ogórek gruntowy (duży)
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do przestygnięcia. Melona wydrążyć (nie uszkadzając skorupki - będzie służyć za miseczkę) - z miąższu tworzyć kulki za pomocą łyżki. Tatar z łososia wymieszać z solą i pieprzem. Ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki - ryż, kuleczki z melona, pokrojonego ogórka, tatar z łososia wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Przełożyć do melonowej miseczki. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/08/ryz-z-melonem-ogorkiem-i-ososiem.html