Wykonanie
Kiedy temperatura wysoka, co równoznaczne jest z tym, że apetyt na ciężkie potrawy jest równy
zeru, na pomoc przychodzą takie lekkie dania, jak to, które mam Wam dzisiaj do zaoferowania.
Ryż z
melonem,
ogórkiem oraz
wędzonym łososiem. To danie świetnie nada się na śniadanie, ale również na kolację lub lekki obiad. Ta pyszna propozycja jest delikatnie słodka, ale jednocześnie pikanterii dodaje jej słony
łosoś. Wspaniała gra smaków.




Przepis (jedna porcja):50g
Ryżu Białego Dł.
Halina100g tatara z
łososia1/2
melona cantaloupe1
ogórek gruntowy (duży)1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soliszczypta
pieprzuRyż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gotowy
ryż odcedzić, przelać zimną
wodą i odstawić do przestygnięcia.
Melona wydrążyć (nie uszkadzając skorupki - będzie służyć za miseczkę) - z miąższu tworzyć kulki za pomocą łyżki. Tatar z
łososia wymieszać z
solą i
pieprzem.
Ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki -
ryż, kuleczki z
melona, pokrojonego
ogórka, tatar z
łososia wymieszać z
jogurtem naturalnym i
sokiem z cytryny. Przełożyć do melonowej miseczki. Podawać.