Wykonanie
A także dzień wspólnego, blogowego, mikołajkowego śniadania! Śniadania pod znakiem
czekolady! Ciekawa jestem, ile nas będzie? Ile
czekoladowych śniadań?
Czekoladowych poranków? Mam nadzieję, że mnóstwo!
Czekoladowe śniadanie na cześć Mikołaja! Reniferów i elfów! Niech Biegun Północny będzie z nas dumny!




MARCEPANOWO-
CZEKOLADOWE CIASTKO w słoikuPrzepis (jedna porcja):50g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 (średnie)
jajkoszczypta
soli100ml
mleka30g masy marcepanowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniagorzka czekolada (u mnie: trzy kostki)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). W misce
mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą. W drugiej misce masę marcepanową utrzeć z
jajkiem i
mlekiem (ma powstać gładka masa). Powoli dodawać
mąkę z proszkiem i
solą, zmiksować na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelać do słoiczka (na około 1/2 wysokości). Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć kostki
gorzkiej czekolady, piec jeszcze przez 10 minut (aż
czekolada się rozpuści). Gotowe.Kochani! Mam do Was jeszcze prośbę! Bądźcie moimi Mikołajami! Wczoraj rozpoczął się Wielki Finał Konkursu Kulinarny Blog Roku 2013! To już ostatnia "bitwa", w jakiej bierze udział moja jogurtowa pieczona owsianka z
truskawkami. Do tej
pory mnie nie zawiedliście, dzięki Wam jestem w Finale, za co bardzo Wam dziękuję! I tutaj pojawia się moja prośba: zagłosujcie, proszę, na owsiankę! Wystarczy, że wejdziecie TUTAJ, zalogujecie się za pomocą facebook'a i klikniecie GŁOSUJ przy owsiance. To dla mnie bardzo ważne,
będę wdzięczna za każdy głos! Przy okazji to również szansa dla Was! Szansa na wygranie kuchennego sprzętu!