Wykonanie
Bo kto powiedział, że poniedziałkowy poranek nie może być leniwy? Szkoda tylko, że poranek nie może trwać aż do wieczora. Pogoda nie zachęca do działania i to już kolejny dzień z
rzędu. A ja mam wrażenie, że zamiast do wiosny, bliżej do jesieni. Nie zniechęcam się jednak i jestem cierpliwa. Jestem i
będę tak długo, jak trzeba; w końcu przecież nadejdzie wyczekiwana przez wszystkich wiosna, prawda? A
póki co, jak to mówią - "w marcu, jak w garncu", inaczej być nie może. Dzisiaj, na poprawę humoru, założę kalosze,
będę skakać przez kałuże, tak sobie umilę ten deszczowy dzień. Kolorowa parasolka chyba też się przyda.
Przepis (jedna porcja):(inspiracja: www.zdrowenienudne.pl)60g
kaszy jaglanej150ml
wody1 łyżka
miodu1
pomarańcza3 łyżki
serka śmietankowego1 łyżka (gorzkiego)
kakaoWycisnąć sok z
pomarańczy, dolać
wodę i zagotować. Dodać
kaszę jaglaną i
miód. Gotować na wolnym ogniu, aż
kasza będzie miękka. W
między czasie wymieszać
serek śmietankowy z
kakao.Gotową
kaszę zdjąć z ognia. Wylepić nią spód i brzegi miseczki (około 2/3
kaszy). Do środka wyłożyć wymieszany
serek śmietankowy z
kakao i następnie :przykryć" pozostałą częścią
kaszy. Wstawić do lodówki (około 30 minut), aby całość odpowiednio stężała. Gotową babeczkę wyłożyć na talerz i podawać.