ßßß Cookit - przepis na WIOSENNA JAGLANKA

WIOSENNA JAGLANKA

nazwa

Wykonanie

Podobno jedząc kaszę jaglaną skutecznie wzmacniamy i pobudzamy osłabiony i wychłodzony organizm – ma ona bowiem bardzo silne właściwości odżywcze. A mi trzeba wzmocnienia i pobudzenia. Bo ostatnie dni zbyt ciężkie są, zbyt płaczliwe, zbyt wiele w nich pożegnań, których przecież tak bardzo nie lubię. Nocą deszcz stuka tak głośno, tak mocno o szybę w oknie dachowym i nie pozwala spać. W dzień słońce wychodzi zza chmur, ale zamiast ogrzewać, tylko razi w oczy. Zaciskam zęby i się uśmiecham. Nawet jeśli ma być to uśmiech przez łzy.
Wracając do samej kaszy jaglanej - bo w końcu to blog kulinarny, więc o jedzeniu być powinno. Jej wiosenna wersja zachwyciła moje podniebienie. Całość smakuje trochę, jak wiosenna pasta jajeczna, naprawdę, choć przecież jajka tutaj nie ma. Jest za to chrupiąca rzodkiewka, zielona cebulka, wszystko z naszego własnego ogródka, więc smakuje podwójnie dobrze. Wiosno, ach wiosno, jak Ty wspaniale smakujesz.
Przepis (jedna porcja):
1szkl wody
1/2szkl kaszy jaglanej
200g serka wiejskiego
3 rzodkiewki
1/4 czerwonej papryki
garść zielonej cebulki
sól, pieprz czarny
W rondelku zagotować wodę. Kaszę opłukać, wsypać na patelnię i podprażać przez kilka minut, aż zacznie pachnieć. Podprażoną kaszę wsypać do gotującej się wody, zmiejszyć ogień. Gotować, aż kasza zmięknie. Gotową kaszę odcedzić i ostudzić. Gdy kasza jaglana będzie już zimna dodać serek wiejski i wymieszać. Rzodkiewkę zetrzeć w plasterki, paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa dodać do kaszy z serkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać zieloną cebulkę. Wymieszać dokładnie, przełożyć do miseczki. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/wiosenna-kasza-jaglana.html