Wykonanie
Leniwy, poniedziałkowy poranek? Gdy jest się studentem to jak najbardziej możliwe. Dlatego korzystam. Przy patelni nie stałam już naprawdę dawno, dlatego dzisiejsze smażenie omleta przypomniało mi, jak bardzo to lubię. Dzisiejsze śniadanie to mieszanka smaków.
Zielony groszek i słodkie
jabłko w połączeniu ze słonym
masłem orzechowym, całość dopełniona jajecznym omletem. Wierzcie mi, jakie to dobre! Albo mam lepszy pomysł - nie wierzcie mi na słowo, przygotujcie takiego omleta i przekonajcie się na własnym podniebieniu!
Przepis (jedna porcja):2
jajkasól,
pieprz1/2
jabłka100g
groszku konserwowego2 łyżki
masła słonecznikowego (u mnie: domowe)
Jajka wbić do miski, roztrzepać, doprawić
solą i
pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż do ścięcia się masy jajecznej (u mnie: patelnia teflonowa, w innym przypadku patelnię należy natłuścić - masłem/olejem). Przygotować pastę:
groszek zmiksować z
jabłkiem, dodatkiem
soli i
pieprzu. Gotowego omleta przełożyć na talerz. Na omleta wyłożyć pastę z
groszku i
jabłka oraz
masło słonecznikowego. Podawać.