ßßß Cookit - przepis na OWSIANA KOKOSANKA

OWSIANA KOKOSANKA

nazwa

Wykonanie

Kokosanki to jedno z tych słodkich wspomnień z czasów bycia małą dziewczynką. Pamiętam, że babcia piekła najlepsze i częstowała mnie nimi przy każdej możliwej okazji. Słodkie, chrupiące, kokosowe do tego stopnia, że bardziej się chyba nie dało. Najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, kradzione prosto z blaszki, parząc przy tym delikatnie dłonie. Babcine kokosanki nie miały sobie równych. I działały niczym lekarstwo na ból obitych kolan i chorobę ukochanej lalki. Nic dziwnego, że aż tak uzależniłam się od kokosowych smaków.
Smaku babcinych kokosanek nigdy do tej pory nie próbowałam odtwarzać we własnej kuchni. Zresztą, są takie smaki, których odtworzyć się nie da. Więc nawet nie będę próbować. Spróbowałam jednak stworzyć śniadaniową, nieco większą, wersję tych pysznych ciastek i w tej kwestii udało mi się chyba osiągnąć sukces.
Przepis (jedna porcja):
60g płatków owsianych marki Halina
80g mleczka kokosowego
szczypta soli
2 białka (ze średniej wielkości jajek)
2 łyżki wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Cały czas miksując dodawać stopniowo mleczko kokosowe. Płatki owsiane wymieszać z wiórkami kokosowymi, dodać do reszty składników. Całość delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połączenia się składników. Masę odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Z masy uformować kulę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut. Gotową kokosankę ostudzić, a następnie podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/01/owsiana-kokosanka.html