Wykonanie
Red Velvet. Amerykańskie ciasto o intensywnie czerwonym kolorze, koniecznie udekorowane aksamitnym kremem
twarożkowym. Rok temu, w lutym, piekłam to ciasto dla rodziców, z okazji ich rocznicy ślubu. Dzisiaj ... Dzisiaj piekę dla siebie. Red Velvet. Jednak nie ciasto tym razem, a ... Owsiankę! Mnie zachwyca.




Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
białko jajka50g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka (gorzkiego)
kakaoszczypta naturalnego czerwonego barwnika+150g
sera białegoziarenka z 1/2
laski wanilii50g
jogurtu naturalnego1 łyżka
cukru pudru trzcinowegoPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół).
Płatki owsiane wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
kakao,
jogurtem naturalnym.
Białko jajka ubić, wraz ze szczyptą
soli, na sztywną pianę. Dodać czerwony barwnik i ubijać jeszcze przez chwilkę (aż piana wymiesza się dobrze z barwnikiem). Gotową pianę z
białka dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilki. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. W tym czasie przygotować
twarożek:
ser biały zmielić. Wymieszać z
jogurtem naturalnym,
cukrem pudrem trzcinowym i ziarenkami
wanilii. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotową owsiankę wyjąć z piekarnika. Zostawić w kokilce lub przełożyć na talerzyk. Udekorować
twarożkiem.