ßßß Cookit - przepis na Deser jagodowy

Deser jagodowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 porcje)
- 2 szklanki jagód (ok. 240g),
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g),
- laska wanilii,
- 2 garście borówek amerykańskich (ok. 100g).
Sposób przygotowania
1. Jagody miksujemy na gładki mus.
2. Jogurt naturalny mieszamy z ziarenkami laski wanilii i cukrem pudrem.
3. Wlewamy większą część musu jagodowego do pucharków i przykrywamy go jogurtem.
4. Jogurt dekorujemy musem jagodowym i świeżymi borówkami.
Deser jest bogaty w:
- witaminę C (pochodzącą z jagód), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 185 g
Energia: 108 , 4 kcal
Białko: 5,0 g
Tłuszcze: 2 , 5 g
Węglowodany: 19 , 1 g
Błonnik pokarmowy : 2 , 7 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/08/deser-jagodowy.html