Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)- 2 szklanki
malin (ok. 240g),- duże opakowanie
jogurtu naturalnego (ok. 400g),- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10g),-
laska wanilii,- ½ tabliczki
gorzkiej czekolady (ok. 50g),- 3 łyżki
mleka (ok. 30 ml).Sposób przygotowania1.
Maliny miksujemy na gładki mus.2.
Jogurt naturalny mieszamy z ziarenkami
laski wanilii i
cukrem pudrem.3. Roztapiamy
czekoladę z dodatkiem
mleka w kąpieli
wodnej.4. Wlewamy mus malinowy do pucharka, następnie przykrywamy go
jogurtem. Całość oblewamy
gorzką czekoladą.

Deser jest bogaty w:- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran,- magnez (pochodzący z
czekolady), który zapewnia odpowiednie przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 180 gEnergia: 158 , 1 kcal
Białko: 6,2 gTłuszcze: 6 , 5 gWęglowodany: 23 , 1 gBłonnik pokarmowy : 4 , 22 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tęcza