ßßß Cookit - przepis na Bezy kakaowe

Bezy kakaowe

nazwa

Wykonanie

Te leciutkie bezy z lekkim posmakiem kakao doskonale będą pasowały do popołudniowej, niedzielnej kawy. Przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce będą świeże nawet do 2-3 tygodni.
Składniki:
5 białek
2 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao
szczypta soli
Przygotowanie:
Ubijam białka z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier puder. Wsypuję kakao i mieszam masę łyżka, po czym wyciskam szprycą bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 90 stopni C ( termoobieg) na godzinę, po czym podwyższam temperaturę do 100 stopni i suszę bezy jeszcze ok. 30-40 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/08/bezy-kakaowe.html