Wykonanie
białka z 4 jaj25 dag
cukru pudruszczypta
soli by piana była sztywniejszaBy zmienić kolor lub smak bez można użyć :czarnej
kawykakaobarwniki spożywczeSposób przygotowania :Oddzielamy
żółtka od
białek. (Ważne by nawet najmniejsza ilość nie dostała się do
białek- spowoduje to, że
bezy mogą się rozlać i po prostu nie wyjdą )
Białka miksujemy z odrobiną
soli na ,,sztywno", by odwracając miskę do góry piana trzymała się sztywnoDopiero wtedy zaczynamy dosypywać STOPNIOWO łyżka po łyżce
cukier ciągle mieszając, aż do zupełnego utarcia
cukruNa blaszkę wykładamy papier do pieczenia i formujemy małe ,,kupki". Oczywiście można użyć rękawa z ozdobną końcówką, ale ważne by nie były zbyt małe, bo szybko się wysuszą i będą twardePiekarnik nagrzewamy do 140 ºC wkładamy
bezy i pieczemy przez 45 minut , w razie niecałkowitego wysuszenia pieczemy z uchylonymi drzwiczkami piekarnika jeszcze około 15 minut, ( moim
bezom wystarcza godzina, nie mam termoobiegu) W prodiżu
bezy nie udadzą się ! Powinny być lekko ciągnące w środku .
Smacznego :) !przepis pochodzi z Moich Wypieków.