ßßß Cookit - przepis na Bezy kawowe

Bezy kawowe

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze w życiu bezy, nie wiem czy idealne, ale wiem, że pyszne. Zostały mi białka z robienia ciasteczek i tak myślałam na co je zużyć. Bezy tak zrobię bezy, tylko jak. Wiem, że się ubija białka i dodaje cukier i piecze. Zadzwoniłam po pomoc do mojej babci i ona mi szybko powiedziała co i jak. Zresztą taka wiedza na szych babć i mam jest niezastąpiona. Tak więc zrobiłam bezy i dodałam do nich akcent smakowy - kawę inkę. Mniam jakie one są pyszne. Na początek zrobiłam mniejszą porcję, ale spokojnie możecie podwoić składniki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy inki
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodać porcjami cukier puder. Na końcu wsypać kawę inkę i wymieszać delikatnie łopatką lub łyżką.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni, grzanie góra-dół.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć blaszkę a bezy przełożyć na kratkę, aby przestygły.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/11/bezy-kawowe.html