ßßß Cookit - przepis na Bezowe bałwanki

Bezowe bałwanki

nazwa

Wykonanie

Całkiem luźna i wesoła propozycja świąteczna :). Słodkie, bożonarodzeniowe beziki upieczone w kształcie sympatycznych bałwanków. Zabawa z masą bezową daje tak naprawdę nieograniczone możliwości: można tworzyć płatki śniegu, renifery czy Mikołaje... Najwięcej pracy jest zawsze przy dekorowaniu upieczonych już bezów, dlatego pracę warto rozłożyć na dwa dni. Lukier, który nam pozostanie z ozdabiania można wykorzystać do dekorowania świątecznych pierniczków lub innych drobnych wypieków. Polecam :)
Składniki:
3 białka
szczypa soli
160 g drobnego cukru
Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie, cały czas ubijając, dodawać partiami cukier, po jednej łyżce. Masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką. W celu uzyskania bałwanków wyciskać na blachę mniejsze koła i korpusy (połączone ze sobą), zostawiając pomiędzy bałwankami nieduże odstępy.
Piec od 45 - 60 minut w temperaturze 140ºC. Ostudzić.
Masa lukrowa do ozdobienia bałwanków:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
barwniki spożywcze
Białko delikatnie roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając (np. drewnianą łyżką). Gęstość lukru regulować cukrem pudrem (nie może być zbyt rzadki, w razie konieczności należy dosypać więcej). Masę podzielić na kilka części, zabarwić wedle uznania. Przygotować woreczki (tyle, ile mamy kolorów), do każdego nałożyć przygotowaną masę. Odciąć rogi w woreczkach (powinien powstać mały otworek) i dekorować ostudzone bałwanki, robiąc nosy, oczy, guziki...
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bezowe-balwanki