Wykonanie
Całkiem luźna i wesoła propozycja świąteczna :). Słodkie, bożonarodzeniowe
beziki upieczone w kształcie sympatycznych bałwanków. Zabawa z masą
bezową daje tak naprawdę nieograniczone możliwości: można tworzyć
płatki śniegu, renifery czy Mikołaje... Najwięcej pracy jest zawsze przy dekorowaniu upieczonych już
bezów, dlatego pracę warto rozłożyć na dwa dni.
Lukier, który nam pozostanie z ozdabiania można wykorzystać do dekorowania świątecznych pierniczków lub innych drobnych wypieków. Polecam :)Składniki:3
białkaszczypa
soli160 g drobnego
cukruBiałka dokładnie oddzielić od
żółtek. Dodać szczyptę
soli i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie, cały czas ubijając, dodawać partiami
cukier, po jednej łyżce. Masa
białkowa powinna być sztywna i lśniąca.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką. W celu uzyskania bałwanków wyciskać na blachę mniejsze koła i korpusy (połączone ze sobą), zostawiając pomiędzy bałwankami nieduże odstępy.Piec od 45 - 60 minut w temperaturze 140ºC. Ostudzić.Masa lukrowa do ozdobienia bałwanków:1
białko1 szklanka
cukru pudrubarwniki spożywczeBiałko delikatnie roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać
cukier puder, cały czas ucierając (np. drewnianą łyżką). Gęstość lukru regulować
cukrem pudrem (nie może być zbyt rzadki, w razie konieczności należy dosypać więcej). Masę podzielić na kilka części, zabarwić wedle uznania. Przygotować woreczki (tyle, ile mamy kolorów), do każdego nałożyć przygotowaną masę. Odciąć rogi w woreczkach (powinien powstać mały otworek) i dekorować ostudzone bałwanki, robiąc nosy, oczy, guziki...Smacznego :)