ßßß Cookit - przepis na Polska luksusowa z bakaliami

Polska luksusowa z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Pogoda ostatnio płata nam figle, ale mam nadzieję, że w końcu się to unormuje. Kiedy przez uchylone okno wpływa świeże i orzeźwiające powietrze, a przez szyby przebijają się promienie słoneczne, aż chce się żyć i działać! Przed obowiązkowym spacerem należy upiec coś pysznego, aby po powrocie wciąż móc rozkoszować się wspaniałymi chwilami- nawet, jeśli wróciliśmy do domu z powodu burzy, którą ja osobiście bardzo lubię! Dzisiaj tym czymś będzie najzwyklejsza babka, chętni?
Składniki:
/przepis z moimi zmianami- magazyn Kuchnia/
40g świeżych drożdży
50g cukru
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mleka
6 żółtek
szczypta soli
100g roztopionego masła
1/2 szklanki bakali ( u mnie żurawina)
lukier:
2 łyżki rumu
3 łyżki wody
200g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowania:
Pokruszone drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Wsypujemy dwie łyżki mąki i rozcieramy z odrobiną podgrzanego mleka. Obsypujemy rozczyn mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą.
Żółtka ucieramy z cukrem i solą.
Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe masło, resztę mleka i żółtka. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do ręki. Na koniec dodajemy osuszoną żurawinę (lub inne bakalie).
Natłuszczoną formę kominkową napełniamy ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Babkę pieczemy najwyżej(!) w 200 stopniach przez 45-50 minut, nie otwierając piekarnika.
Robimy lukier: wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku i energicznie mieszamy. Upieczoną i ostudzoną babkę dekorujemy.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/04/polska-luksusowa-z-bakaliami.html