ßßß Cookit - przepis na Składniki na krem cynamonowy:

Składniki na krem cynamonowy:

nazwa

Wykonanie

Jak niedawno wspominałam, udało mi się upiec piernikowe muffiny i dodatkowo pierwszy raz zrobiłam takie cuda z kremem. Piekę je już 4 raz i dopiero teraz udało mi się je sfotografować, więc są postępy! 24 muffiny zostały upieczone z okazji klasowej wigilii i wszystkie zostały zjedzone, więc chyba smakowały :)
Składniki na muffinki:
1/2 szklanki mąki migdałowej/zmielonych migdałów
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sodki
2 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki płynnego miodu
2 jajka
1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy/wbijamy do jednej miski i mikserem ucieramy z nich gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta należy dodać odrobinę mleka lub2 łyżki jogurtu naturalnego.
Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek. Babeczki pieką się w 180 stopniach przez 20-25 minut. Upieczone odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
450ml śmietanki kremówki 36%
4 łyżki serka śmietankowego ( u mnie wieluński)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i ubijamy bitą śmietaną. Pamiętajmy, żeby nie robić tego przesadnie długo, ponieważ możemy 'przebić' nasz krem.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub innego przyrządy do dekoracji i wyciskamy do na babeczki. Posypujemy delikatnie cynamonem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/12/muffiny-piernikowe-z-kremem-cynamonowym.html