Wykonanie

Jak niedawno wspominałam, udało mi się upiec piernikowe muffiny i dodatkowo pierwszy raz zrobiłam takie cuda z kremem. Piekę je już 4 raz i dopiero teraz udało mi się je sfotografować, więc są postępy! 24 muffiny zostały upieczone z okazji klasowej wigilii i wszystkie zostały zjedzone, więc chyba smakowały :)Składniki na muffinki:1/2 szklanki
mąki migdałowej/zmielonych
migdałów1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
kakao2 łyżki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sodki2 łyżki
powideł śliwkowych1/2 szklanki płynnego
miodu2
jajka1/2 szklanki
olejuPrzygotowanie:Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy/wbijamy do jednej miski i mikserem ucieramy z nich gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta należy dodać odrobinę
mleka lub2 łyżki
jogurtu naturalnego.Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek. Babeczki pieką się w 180 stopniach przez 20-25 minut. Upieczone odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.450ml
śmietanki kremówki 36%4 łyżki
serka śmietankowego ( u mnie wieluński)3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cynamonuPrzygotowanie:Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i ubijamy
bitą śmietaną. Pamiętajmy, żeby nie robić tego przesadnie długo, ponieważ możemy 'przebić' nasz krem.Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub innego przyrządy do dekoracji i wyciskamy do na babeczki. Posypujemy delikatnie
cynamonem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły.Smacznego :)
