ßßß Cookit - przepis na Chałka "po żydowsku"

Chałka "po żydowsku"

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz wzięłam udział w akcji wspólnego "Wypiekania na śniadanie" i bardzo się z tego powodu cieszę, ponieważ w końcu coś mnie zmobilizowało do zrobienia tego pysznego wypieku. Już kiedyś miałam swoje pierwsze podejście do chałki, ale nie wyszła mi tak ładnie wyrośnięta i spleciona :) Uważam, że pierwsza w nocy to odpowiednia godzina na szykowania produktów, a pobudka przed siódmą rano, żeby zagnieść ciasto i odstawić je do wyrośnięcia, to już konkretne wyzwanie! Jednak czego się nie robi dla zapachu i smaku domowego wypieku! Tutaj znajduje się oryginalny przepis KLIK . Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Składniki:
/1 chałka i 4 bułeczki/
4 szklanki mąki pszennej (około 600g)
25g świeżych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 jajka (3 białka i 2 żółtka do ciasta; 1 żółtko do posmarowania chałki)
płaska łyżeczka soli
czubata łyżka miód
1/4 szklanki oliwy z oliwek
kruszonka: masło roślinne, cukier puder, mąka pszenna
Przygotowanie:
W małej miseczce rozrabiamy drożdże z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużym garnku łączymy ze sobą wszystkie składniki i na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże. Jeśli chodzi o wodę to lepiej dolewać ją stopniowo. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, to należy dosypać mąki, a jeżeli zbyt suche- podlać wodą. Całość wyrabiamy około 15 minut. Tak przygotowaną masę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby objętość się podwoiła.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 5 równych części. Z każdej tworzymy podłużny wałek. Końce zlepiamy ze sobą. Teraz czas na zaplatanie warkocza (zdjęcie poniżej).
Przygotowaną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy pozostawionym żółtkiem i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki łączymy przez rozcieranie palcami).
Pieczemy ją w 180 stopniach przez 30 min. Podajemy po delikatnym przestudzeniu!
Smacznego!
Razem ze mną wypiekali:
Paweł z bloga Chleby.info
Nina z bloga Gotuj sam
Basia z bloga Życie w apetycie
Bernadeta z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie- I love it.
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Monika z bloga Matka wariatka
Kinga z bloga Małe kulinaria
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/03/chaka-po-zydowsku.html