Wykonanie

Pierwszy raz wzięłam udział w akcji wspólnego "Wypiekania na śniadanie" i bardzo się z tego powodu cieszę, ponieważ w końcu coś mnie zmobilizowało do zrobienia tego pysznego wypieku. Już kiedyś miałam swoje pierwsze podejście do
chałki, ale nie wyszła mi tak ładnie wyrośnięta i spleciona :) Uważam, że pierwsza w nocy to odpowiednia godzina na szykowania produktów, a pobudka przed siódmą rano, żeby zagnieść ciasto i odstawić je do wyrośnięcia, to już konkretne wyzwanie! Jednak czego się nie robi dla zapachu i smaku domowego wypieku! Tutaj znajduje się oryginalny przepis KLIK . Dziękuję za wspólne pieczenie :)Składniki:/1
chałka i 4 bułeczki/4 szklanki
mąki pszennej (około 600g)25g świeżych
drożdży2 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki ciepłego
mleka3
jajka (3
białka i 2
żółtka do ciasta; 1
żółtko do posmarowania
chałki)płaska łyżeczka
soliczubata łyżka
miód1/4 szklanki
oliwy z oliwekkruszonka:
masło roślinne,
cukier puder,
mąka pszennaPrzygotowanie:W małej miseczce rozrabiamy
drożdże z ciepłym
mlekiem i łyżką
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W dużym garnku łączymy ze sobą wszystkie składniki i na koniec dodajemy wyrośnięte
drożdże. Jeśli chodzi o
wodę to lepiej dolewać ją stopniowo. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, to należy dosypać
mąki, a jeżeli zbyt suche- podlać
wodą. Całość wyrabiamy około 15 minut. Tak przygotowaną masę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby objętość się podwoiła.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną
mąką i dzielimy na 5 równych części. Z każdej tworzymy podłużny wałek. Końce zlepiamy ze sobą. Teraz czas na zaplatanie warkocza (zdjęcie poniżej).Przygotowaną
chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy pozostawionym
żółtkiem i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki łączymy przez rozcieranie palcami).Pieczemy ją w 180 stopniach przez 30 min. Podajemy po delikatnym przestudzeniu!Smacznego!




Razem ze mną wypiekali:Paweł z bloga
Chleby.info
Nina z bloga Gotuj sam
Basia z bloga Życie w apetycieBernadeta z bloga Mój kulinarny pamiętnikMałgosia z bloga Smaki AlzacjiJustyna z bloga Gotowanie i pieczenie- I
love it.Dorota z bloga Moje małe czarowanieEwelina z bloga Stylowa kuchniaMonika z bloga Matka wariatkaKinga z bloga Małe kulinaria