ßßß Cookit - przepis na Miks jaglany

Miks jaglany

nazwa

Wykonanie

Kochani, dzisiaj mam dla Was letnią propozycję na śniadanie lub podwieczorek. W roli głównej niezastąpiona kasza jaglana. W takie upały polecam zjeść ją w wersji schłodzonej, ale na ciepło również się sprawdzi! :) Jest to także propozycja dla wszystkich zabieganych, zapracowanych, a także wycieńczonych ostatnimi egzaminami uczniów!
Warto dodać, że kasza wyróżnia się największą zawartością witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu, a więc szczególnie polecana jest dla osób z alergią. Jaglanka zawiera także krzemionkę, a ona odpowiada za kondycję naszych włosów, skóry i paznokci :)
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B 1, (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B 1, (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B 1, (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Składniki:
/1 porcja/
3 łyżki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
2 kiwi*
garść orzechów nerkowca
garść żurawiny
1 łyżka miodu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie, a następnie zalewamy szklanką zimnej i gotujemy. Kiedy połowa płynu się wchłonie należy dodać łyżkę miodu. Całość dalej gotujemy.
Gotową kaszę studzimy, wrzucamy pokrojone kiwi, dodajemy jogurt i wszystko traktujemy blenderem. Na koniec wrzucamy żurawinę i ewentualnie podgrzewamy.
Podajemy na ciepło/zimno z dodatkiem orzechów nerkowca.
*Jeśli chcecie taki miks można zrobić z innymi owocami, jak:truskawki, maliny, brzoskwinie, mango :)
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/06/miks-jaglany.html