Wykonanie
Kochani, studniówka, poprawiny i tydzień wracania do siebie już za mną. Teraz pozostaje tylko masa zdjęć i wspomnień. Chętnie wróciłabym do tego dnia i tym samym może zmieniła parę rzeczy, ale czasu już nie
mogę cofnąć. Okres zabawy już minął, więc teraz czas wziąć się za naukę i walczyć o swoją przyszłość. Trzeba się teraz przemęczyć, żeby później móc odpoczywać przez 4 długie miesiące :)

W wolnej chwili i w przypływie natchnienia postanowiłam skusić się na domowe tiramisu. Zrezygnowałam z tego tradycyjnego i pochłaniającego większą ilość czasu z domowym
biszkoptem itd., na rzecz równie popularnego w szklance. W głowie mam już inne kombinacje związane z tymi składnikami, ale o tym innym razem :)Składniki: /5 porcji/250g
serka mascarpone125g
serka wieluńskiego250g podłużnych
biszkoptów3
jajka4 łyżki
cukru pudruszczypta
soli2 łyżki
kawy rozpuszczonej w 2 szklankach
wodykakaoew. mus
truskawkowyPrzygotowanie:
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
serki i ponownie miksujemy.W oddzielnej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Ubitą na sztywno pianę mieszamy delikatnie z masą
serową.Układanie:
biszkopty moczymy z obu stron przez parę sekund w
kawie i układamy na dnie szklanki lub innego naczynia. Następnie wylewamy masę
serową, którą obsypujemy używając
kakao lub
czekolady, ponownie układamy namoczone
biszkopty,
serek i wierzch dekorujemy zmiksowanymi
truskawkami lub
czekoladą. Wstawiamy do lodówki na około 5h, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.Smacznego :)
