Wykonanie

Kochani, w ten weekend podjęłam się próby zrobienia tarty z kremem na bazie
mascarpone i
śmietany kremówki, której zazwyczaj unikam przy pieczeniu. Jednak, jak się okazało, warto ją włączyć do niektórych wypieków, ponieważ mimo wszystko nadaje ciastu lekkości i
słodyczy.Sądzę, że taka
tarta sprawdzi się idealnie na gorące popołudnie- u nas z lemoniadą, ale czarna
kawa również się sprawdzi :)Składniki:ciasto:160g
mąki100g zimnego
masła30g
cukru pudruszczypta
soli1/3 szklanki
wodykrem śmietankowy:200g
serka mascarpone1 szklanka
śmietany kremówki 36%4 łyżki
cukru pudru4 łyżki
jogurtu naturalnegoponadto:4 łyżki
marmolady truskawkowejświeże
truskawkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, aż się zarumieni ( jeśli popęka to nie będzie z tym problemu, ponieważ i tak całość zostanie pokryta kremem). Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
Serek,
śmietankę i
jogurt łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na koniec dodajemy
cukier puder i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników.Wystudzony spód smarujemy
marmoladą, a następnie przekładamy krem
śmietanowy. Na wierzchu układamy
truskawki, które kroimy na cztery części. Przygotowaną tartę należy schłodzić około godziny w lodówce.Smacznego :)

