ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowana pastą z tuńczyka

Jajka faszerowana pastą z tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Długo zabierałam się za ten wpis, ponieważ zawsze wolałam podzielić się z Wami muffinkami czy innymi słodkościami, ale czas na coś wytrawnego i równie pysznego! Takie jajka idealnie sprawdzą się na przystawkę podczas imprezy lub na szybką przekąskę. Pastę, która zostanie (jeśli nie zdążymy jej zjeść podczas przygotowań) można wykorzystać na kanapki, więc nic się nie zmarnuje :)
Składniki:
10 jaj
łyżeczka masła
łyżeczka majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
sól, pieprz
koperek
250g sera twarogowego półtłustego
śmietana 12-18%
3 rzodkiewki
sól, pieprz
koperek/ natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka do oddzielnej miseczki i dodajemu do nich masło, majonez, musztardę i odsączonego tuńczyka. Możemy dodać również troszeczkę posiekanego koperku.Wszystko zagniatamy za pomocą widelca. Doprawiamy solą i pieprze. Pastę nakładamy do zagłębień po żółtkach i układamy dnem do dołu na talerzyku.
Ser rozgniatamy, dodajemy startą na grubych oczkach rzodkiewkę, dolewamy śmietany i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na ułożone połówki jajek, tak aby przykryły całą powierzchnię. Dekorujemy koperkiem lub natką pietruszki.Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki, aby nie były zbyt chłodne i abyśmy mogli dokładnie rozkoszować się ich smakiem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/08/jajka-faszerowana-pasta-z-tunczyka.html