Wykonanie
Długo zabierałam się za ten wpis, ponieważ zawsze wolałam podzielić się z
Wami muffinkami czy innymi słodkościami, ale czas na coś wytrawnego i równie pysznego! Takie
jajka idealnie sprawdzą się na przystawkę podczas imprezy lub na szybką przekąskę. Pastę, która zostanie (jeśli nie zdążymy jej zjeść podczas przygotowań) można wykorzystać na kanapki, więc nic się nie zmarnuje :)Składniki:10 jajłyżeczka
masłałyżeczka
majonezu1/2 łyżeczki
musztardy1 puszka
tuńczyka w sosie własnymsól,
pieprzkoperek250g
sera twarogowego półtłustegośmietana 12-18%3
rzodkiewkisól,
pieprzkoperek/
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy
żółtka do oddzielnej miseczki i dodajemu do nich
masło,
majonez,
musztardę i odsączonego
tuńczyka. Możemy dodać również troszeczkę posiekanego
koperku.Wszystko zagniatamy za pomocą widelca. Doprawiamy
solą i
pieprze. Pastę nakładamy do zagłębień po żółtkach i układamy dnem do dołu na talerzyku.
Ser rozgniatamy, dodajemy startą na grubych oczkach
rzodkiewkę, dolewamy
śmietany i mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Sos wylewamy na ułożone połówki
jajek, tak aby przykryły całą powierzchnię. Dekorujemy
koperkiem lub
natką pietruszki.Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki, aby nie były zbyt chłodne i abyśmy mogli dokładnie rozkoszować się ich smakiem.Smacznego :)