Wykonanie

Kochani, 5 egzaminów już za mną, więc czekają mnie jeszcze 3 w tym jeden najważniejszy, więc stres już mnie ogarnął. Jednak
mogę się przez najbliższe 6 dni skupić tylko i wyłącznie na tym jednym przedmiocie i powinno być dobrze :) Po zakończeniu wczorajszego maratonu postanowiłam umilić sobie popołudnie skromnym pieczeniem, a tym samym przypomnieć o swoim istnieniu domownikom. Czułam się zdecydowanie lepiej i mam nadzieję, że taki smakołyk umili Wam weekend, chociaż i na niego przygotowuję dla Was sezonową niespodziankę.Domyślacie się co może zawierać? :)Na chwilę obecną zostawiam Was z kruchym
ciastem. Wykorzystałam do niego mrożone
borówki, gdyż trochę ich się nazbierało w naszej zamrażarce i nie można pozwolić na ich zmarnowanie! Oczywiście, możecie zastąpić je
jagodami i będzie równie pyszne :)Składniki: ciasto:260g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia125g schłodzonego
masła2 łyżki zimnej
wodynadzienie:6
jabłek300g
borówek amerykańskich (użyłam mrożonych)skórka starta z jednej
cytryny oraz sok1/3 łyżeczki mielonego
imbiru50g
brązowego cukruPrzygotowanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy proszek oraz pokrojone, schłodzone
masło. Wszystko delikatnie ucieramy palcami. Robimy niewielki dołeczek i dodajemy łyżkę
wody. Ponownie rozcieramy ciasto palcami i stopniowo doprowadzamy do całkowitego złączenie- jeśli masa jest zbyt sucha, to należy dodać jeszcze jedną łyżkę
wody i powtórzyć czynność. Gotowe ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 min.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do garnka, zasypujemy
cukrem oraz dodajemy sok i
skórkę z cytryny. Kiedy
cukier się rozpuści należy dodać
borówki oraz 1/2 szklanki
wody. Całość gotujemy przez około 10 minut. Na samym końcu dodajemy
imbir. Jeśli wydaje się Wam, iż nadzienie będzie za mało słodkie, to wystarczy dodać jeszcze trochę
brązowego cukru i również gotować do momentu rozpuszczenia.Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy
masłem (łącznie z bokami). Wylepiamy dno formy
ciastem i nakłuwamy. Posypujemy delikatnie
otrębami lub
bułką tartą. Spód podpiekamy przez około 15 min. Dopiero po tym czasie wykładamy przygotowane nadzienie oraz dekorujemy wierzch kruszonką.Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, aż wierzch i boki będą zarumienione. Podajemy z lubionymi
lodami i dużą dawką
cukru pudru :)Smacznego!

