ßßß Cookit - przepis na Tarta z jabłkami oraz borówkami

Tarta z jabłkami oraz borówkami

nazwa

Wykonanie

Kochani, 5 egzaminów już za mną, więc czekają mnie jeszcze 3 w tym jeden najważniejszy, więc stres już mnie ogarnął. Jednak mogę się przez najbliższe 6 dni skupić tylko i wyłącznie na tym jednym przedmiocie i powinno być dobrze :) Po zakończeniu wczorajszego maratonu postanowiłam umilić sobie popołudnie skromnym pieczeniem, a tym samym przypomnieć o swoim istnieniu domownikom. Czułam się zdecydowanie lepiej i mam nadzieję, że taki smakołyk umili Wam weekend, chociaż i na niego przygotowuję dla Was sezonową niespodziankę.
Domyślacie się co może zawierać? :)
Na chwilę obecną zostawiam Was z kruchym ciastem. Wykorzystałam do niego mrożone borówki, gdyż trochę ich się nazbierało w naszej zamrażarce i nie można pozwolić na ich zmarnowanie! Oczywiście, możecie zastąpić je jagodami i będzie równie pyszne :)
Składniki: ciasto:
260g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125g schłodzonego masła
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
6 jabłek
300g borówek amerykańskich (użyłam mrożonych)
skórka starta z jednej cytryny oraz sok
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
50g brązowego cukru
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek oraz pokrojone, schłodzone masło. Wszystko delikatnie ucieramy palcami. Robimy niewielki dołeczek i dodajemy łyżkę wody. Ponownie rozcieramy ciasto palcami i stopniowo doprowadzamy do całkowitego złączenie- jeśli masa jest zbyt sucha, to należy dodać jeszcze jedną łyżkę wody i powtórzyć czynność. Gotowe ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 min.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem oraz dodajemy sok i skórkę z cytryny. Kiedy cukier się rozpuści należy dodać borówki oraz 1/2 szklanki wody. Całość gotujemy przez około 10 minut. Na samym końcu dodajemy imbir. Jeśli wydaje się Wam, iż nadzienie będzie za mało słodkie, to wystarczy dodać jeszcze trochę brązowego cukru i również gotować do momentu rozpuszczenia.
Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy masłem (łącznie z bokami). Wylepiamy dno formy ciastem i nakłuwamy. Posypujemy delikatnie otrębami lub bułką tartą. Spód podpiekamy przez około 15 min. Dopiero po tym czasie wykładamy przygotowane nadzienie oraz dekorujemy wierzch kruszonką.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, aż wierzch i boki będą zarumienione. Podajemy z lubionymi lodami i dużą dawką cukru pudru :)
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/05/tarta-z-jabkami-oraz-borowkami.html